perjantai 1. maaliskuuta 2013

Stevia ja VegeGel -testi juustokakulla


Valkoinen sokerihan on tunnetusti liian prosessoitua ja sitä kautta epäterveellistä, kehomme ei pysty sitä juurikaan hyödyntämään, vaan kaikki päätyy suoraan läskiksi. Yksinkertaistettuna: mitä ruskeampi sokeri, sen parempi.

Kun kuulin Steviasta ensimmäisen kerran, olin hyvin skeptinen. Nyt kuitenkin olen alkanut vakuuttua siitä, että se on paljon terveellisempi vaihtoehto makeutukseen. Kakkupohjien leipomisessa siitä ei ole apua, mutta sen suhteen ajattelin kokeilla jossain välissä palmusokeria. Mutta se on jo seuraava tarina se :)

Tässä siis juustokakkukokeilu! Steviassa ja VegeGelissä olisi jo ollut tarpeeksi, mutta piti sitten tunkea joukkoon vielä täysjyväspelttijauhot ;D Ja siksi siis ohjeessa on myös palmusokeria! Stevia toi makeutta, mutta ei niinkään peittänyt täysjyväspeltin voimakasta makua. Suosittelen kokeilemaan tätä siksi ihan tavis vehnäjauhoilla ;) Ja ehkä jättämään palmusokerin pois, Stevia tosiaan riittää tuomaan makeuden.

Heh, innostuin kokeilemaan hieman ehkä turhan montaa asiaa kerralla :D

Suklainen pohja:
100 g voita
75 g tummaa suklaata
3 ml Steviaa (jauhemuodossa) -> kannattaa maistella tarkkaan, joku voi kaivata vielä yhden ml lisää, toiselle riittää 2 ml
hyppysellinen suolaa
1 dl palmusokeria
1 tl vaniljasokeria
3 kananmunaa
3 dl täysjyväspelttijauhoja


EDIT: Näin kakkua syöneenä täytyy todeta, että pohjan tekisin ilman Steviaa ja ehdottomasti vehnäjauhoilla. Eli voita, tummaa suklaata, suolaa, palmusokeria (2 dl!), vanilijasokeria, munia (2!) ja vehnäjauhoja (2 dl!). Pohja voisi kaivata myös hieman kostuketta, appelsiinimehua ehkä n. ½ dl.

1. Laita irtopohjavuokaan (halk. 24cm) leivinpaperi.
2. Voitele reunuksen alaosa margariinilla/voilla/öljyllä.
3. Sulata voi.
4. Lisää suklaapalat voisulaan ja sekoita tasaiseksi.
5. Lisää suola, palmusokeri ja vaniljasokeri.
6. Sekoita munat joukkoon.
7. Lisää jauhot.
8. Kaada taikina vuokaan.
9. Paista 175 asteessa 15 minuuttia. Anna jäähtyä.

Täyte: 
4 dl kuohukermaa
200 g appelsiinituorejuustoa
250 g Mascarponea
½ ml Steviaa
2 pss VegeGel-jauhetta
2 dl kylmää vettä

1. Vatkaa kerma vaahdoksi.
2. Lisää joukkoon tuorejuusto, Mascarpone ja Stevia. 
3. Öljyä jäähtyneen vuoan reunat pohjan yläpuolelta (pohja siis on saanut jäähtyä vuoassa).
4. Sekoita VegeGel-jauhe kylmään veteen. 
5. Kiehauta seos (kuplii kovasti "pinnan alla", eli ei niinkään pulpahtele).
6. Kaada täyte vuokaan pohjan päälle.
7. Anna hyytyä jääkaapissa.

Kiille:
3dl appelsiinimehua (n. 3 appelsiinia)
½dl sitruunamehua
2 pss VegeGel-jauhetta

1. Sekoita mehut.
2. Sekoita VegeGel-jauhe mehuseokseen.
3. Kiehauta seos (kuplii kovasti "pinnan alla", eli ei niinkään pulpahtele).
4. Kaada seos rauhallisesti täytteen päälle, älä yhteen kohtaan (voi tulla kuoppa, täyte sulaa) vaan liruttele pitkin poikin hitaasti.
5. Anna hyytyä jääkaapissa.
6. Irrota reunus ja laita tarjolle.


HUOM: VegeGel hyytyy todella nopeasti. Kiilteestä ei tullut kiiltävää, koska se sekoittui aika pahasti täytteen kanssa. Toisaalta tuo marmoroitu pinta on ihan jees ;) Ehkä ensi kerralla kokeilen sekoittaa VegeGel-jauheen vain osaan mehusta, kiehautan, ja sitten sekoitan tämän seoksen lopun mehun kanssa. Josko sitten ei olisi liian kuumaa laitettavaksi täytteen päälle. Tiedä sitten, hyytyykö vaan liian nopeasti.... 

HUOM II: Täytteen kohdalla pitkään pöydällä seisottaminen aiheuttaa pullistumista. Hyvin kakku pysyi kasassa kuitenkin, joten käyttänen jatkossa liivatteen sijaan VegeGeliä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti