tiistai 1. toukokuuta 2012

Wappumunkit

Taas se aika vuodesta että saa näitä herkkuja! Rasvakeitin sai kyytiä :)
12-18 kappaletta

Taikina:
100 g voita
2 ½ dl kevytmaitoa
½ pkt hiivaa tai 1 ps kuivahiivaa
1 dl sokeria
1 tl kardemummaa
1 tl suolaa
1 muna
7 ½ dl vehnäjauhoja

1. Sulata rasva kattilassa.
2. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi.
3. Ripottele hiiva maitoon ja sekoita, kunnes se on liuennut maidon joukkoon. Jos käytät kuivahiivaa sekoita se jo jauhojen joukkoon.
4. Sekoita joukkoon sokeri, kardemumma, suola ja muna.
5. Lisää jauhot pienissä erissä käsin (tai alkuun puuhaarukalla) sekoittaen.
6. Lisää loppuvaiheessa mukaan voisula ja tämän jälkeen loput jauhot.
7. Kohota taikinaa n. 45 min tai kunnes taikina on kohonnut kaksinkertaiseksi.
8. Leivo taikinasta pitkä tanko ja jaa se 12-18 osaan siitä riippuen, minkä kokoisia munkkeja haluat paistaa. Huomioi, että munkit kasvavat sekä kohottamisen että paiston yhteydessä, joten tee niistä tässä vaiheessa haluamaasi munkkikokoa pienempiä.
9. Pyöritä taikinasta käsiesi välissä pyöreitä pullia. Jos haluat tehdä rinkilöitä, tökkää sormi pullan läpi ja heiluta sormea, kunnes aukko on venynyt riittävän suureksi.
10. Anna munkkien kohota liinan alla n. 30 minuuttia.

Paistaminen:
700-900 ml rypsiöljyä (tai vastaava määrä kookosrasvaa)

1. Paista munkit 180 asteessa 1-2 minuuttia / puoli, joko rasvakeittimessä tai kattilassa. Tarkempia paisto-ohjeita löytyy alla olevasta "Lähteenä"-linkistä.

Pinnalle:
sokeria

1. Pyörittele sokerissa heti kun pystyt käsittelemään munkkia sormissasi. Sokeri tarttuu pintaan paremmin heti tuoreeltaan. Voit myös laittaa sokerin ja munkit muovi/paperipussiin ja heilutella, kunnes sokeri on tarttunut joka puolelle.

Lähteenä Kinuskikissa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti