perjantai 27. toukokuuta 2011

Lusikkaleivät


Siskontytön valmistujaisiin <3
Aikaavieviä, mutta ei vaikeita! Ja niiiiin hyviä, kardemumma antaa kivan maun :)

200 g voita
1 1/2 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
1 tl kardemummaa
4 dl vehnäjauhoja
1 tl ruokasoodaa

Väliin:
n.1/2 dl vadelmahilloa tai -marmeladia

Pinnalle:
Dan Sukkerin Siro erikoishienoa sokeria

1. Sulata voi kattilassa, älä ruskista.
2. Lisää joukkoon sokeri, jäähdytä seos.
3. Lisää voi-sokeriseokseen keskenään sekoitetut kuivat aineet, sekoita tasaiseksi.
4. Nosta astia jääkaappiin muutamaksi tunniksi (itse en ehtinyt jättää kuin n.45minuutiksi, hyvin toimi silti).
5. Painele taikinaa teelusikan lusikkapesään ja irroita pikkuleipä leivinpaperilla vuoratulle uunipellille.
6. Paista 175 asteisessa uunissa n.12 minuuttia.
7. Täytä pikkuleivät: levitä yhdelle puoliskolle vadelmahilloa tai -marmeladia.
8. Nosta toinen puolikas päälle ja kierittele pikkuleivät Siro-sokerissa.

Lähde.

maanantai 23. toukokuuta 2011

Marianne-keksit


Hyviä kyllä, mutta taikinan kanssa saa olla kieli keskellä suuta. Murenee helposti! Ei mielestäni niin helppo ohje kuin hehkutetaan... Mutta vaivan arvoinen.

n.100 kpl

5 dl vehnäjauhoja
2 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
2 tl ruokasoodaa
2 rkl siirappia
200 g voita

Suklaataikinaan lisäksi:
2 rkl kaakaojauhetta

Pinnalle:
n.50 g Marianne Crushia

1. Yhdistä kuivat aineet keskenään.
2. Lisää joukkoon siirappi ja huoneenlämpöinen pehmeä voi.
3. Sekoita taikina käsin nyppien tasaiseksi. Huom: Käsien lämpö auttaa hiukan murenevaista taikinaa pysymään koossa!
4. Jaa taikina kahteen osaan.
5. Vaivaa toiseen kaakaojauhe, kunnes se on tasaisesti sekoittunut taikinaan.
6. Jaa molemmat taikinat neljään osaan ja pyöritä tai puristele käsissäsi jokainen osa tangoksi.
7. Nosta tangot leivinpaperoiduille pelleille ja taputtele ohuiksi levyiksi.
8. Halkaise levyt pituussuunnassa ja nosta aina tumma levynpuolikas vaaleaa vasten jne. jotta saat kaksivärisiä levyjä.
9. Vedä halutessasi pintaan haarukalla uurteita.
10. Paista tankoja 175 asteessa uunin keskitasolla noin 15 min.
11. Ripottele pintaan paistamisen loppuvaiheessa Marianne crushia.
12.Jatka paistamista vielä muutama minuutti.
13. Leikkaa tangot vinottain viipaleiksi, kun ne ovat vielä selvästi lämpimiä (jäähdyttyään kovettuvat).

Mukaeltu, lähde.

torstai 19. toukokuuta 2011

Karoliinan muffinssit


Päätinkin leipoa muffinsseja, kun juuri vasta saatiin syötyä ukin nimpparikakku ;)
Nämä on superhelppoja tehdä ja herkullisia! Olen käyttänyt ohjetta monen monta kertaa, aika usein laittanut myös tänne blogiin eri versioita, tässä taas uusi. Suklaan kanssa sopii ihanasti minttu ja vanilliini/vanilija. Mustikkamuffinssien kanssa taas olen tykännyt käyttää kardemummaa.

n.24kpl (keskikokoisia)

1½ dl sokeria (tavallinen, ruokosokeri...)
3 munaa
1½ dl sulatettua voita
1½ dl kuohukermaa
3 dl vehnäjauhoja
1½ tl leivinjauhetta (vähän vajaa)
2 tl vanilliinisokeria
½ dl Marianne crushia
150 g Fazerin tummaa suklaata (rouhittuna)

1. Sekoita lämpimään voisulaan muutama pala suklaata.
2. Lisää seokseen sokeri, munat (yksitellen hyvin sekoittaen) ja kerma.
3. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää taikinaan.
4. Sekoita sekaan rouhittu suklaa (itse tykkään isoista paloista).
5. Ihan lopuksi kaada sekaan Marianne crush ja sekoita vain sen verran, että se sekoittuu taikinan joukkoon.
6. Nostele taikinaa kahdella lusikalla muffinipellin koloihin / muffinssivuokiin. Jätä kohoamisvaraa.
7. Paista 200 asteessa noin 15 minuuttia.

Taikinan tekemiseen menee n. vartti, eli puolessa tunnissa ja pelkän kulhon+lusikan avulla saa herkkuja aikaan :)

keskiviikko 18. toukokuuta 2011

Erkinpäiväkakku


Hyvää nimipäivää iskä! :)
Tämä sama (tai lähes sama) on tullut tehtyä moooonta kertaa, en vain ole viitsinyt jokaista postata tänne. Ehdoton herkku, mascarpone oli tässä kyseisessä uusi kokeilu, toimii!

Brownies-pohja:
125g voita
75g tummaa suklaata
2dl sokeria
hyppysellinen suolaa
1tl vaniljasokeria
2 kananmunaa
2dl vehnäjauhoja

1. Laita irtopohjavuokaan (halk. 24cm) leivinpaperi.
2. Voitele reunuksen alaosa margariinilla/voilla/öljyllä.
3. Sulata voi.
4. Lisää suklaapalat voisulaan ja sekoita tasaiseksi.
5. Lisää sokeri, suola ja vaniljasokeri.
6. Sekoita munat joukkoon.
7. Lisää vehnäjauhot.
8. Kaada taikina vuokaan.
9. Paista 175 asteessa 15 minuuttia. Anna jäähtyä.
10. Töki pohjaan haarukalla reikiä ja imeytä siihen sitten kostuke.

Kostutus:
1/4 - ½dl appelsiinimehua

Lähteenä Kinuskikissa.

Täyte:
5 liivatelehteä
4 dl kuohukermaa
200 g appelsiinituorejuustoa
250 g Mascarponea
¾ dl sokeria
½ dl appelsiinimehua

1. Öljyä jäähtyneen vuoan reunat pohjan yläpuolelta (pohja siis on saanut jäähtyä vuoassa).
2. Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen.
3. Vatkaa kerma vaahdoksi.
4. Lisää joukkoon tuorejuusto, Mascarpone ja sokeri.
5. Kuumenna mehu kiehuvaksi ja sulata siihen liivatteet.
6. Sekoita liivateseos täytteeseen koko ajan sekoittaen.
7. Kaada täyte vuokaan pohjan päälle.
8. Anna hyytyä jääkaapissa n.3 tuntia

Mukaelma tästä.

Olen tehnyt täytteen appelsiinituorejuusto+appelsiinimehu-versiona sekä sitruunatuorejuusto+sitruunamehu-versiona - aivan mielettömän hyviä molemmat!

Kiille:
3 liivatelehteä
3dl appelsiinimehua (n. 3 appelsiinia)
½dl sitruunamehua
1rkl sokeria

1. Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen.
2. Purista appelsiineista mehu ja lisää sekaan sitruunamehu.
3. Mittaa kattilaan 1 dl appelsiini-sitruunamehua ja sokeri, kiehauta.
4. Sulata joukkoon liivatelehdet.
5. Yhdistä kuuma liivateseos mehun kanssa ja anna jäähtyä haaleaksi.
6. Kaada seos rauhallisesti täytteen päälle, älä yhteen kohtaan (voi tulla kuoppa, täyte sulaa) vaan liruttele pitkin poikin hitaasti.
7. Anna hyytyä jääkaapissa vähintään 3 tuntia.
8. Irrota reunus ja laita tarjolle.

Lähteenä Kirsi-Maria.

sunnuntai 8. toukokuuta 2011

Kinuskikakku - Äitienpäiväkakku


Halusin kinuskikakkua äitienpäivän kunniaksi, slurps :)
Heh, ulkonäöllä tämä kakku ei voi koreilla, mutta maku oli kohdallaan ;)

20hlön kakku
Varma kakkupohja:
4 munaa
1½dl sokeria
2dl vehnäjauhoja
3/4dl perunajauhoja
1tl leivinjauhetta

1. Laita munat hana-kuumaan veteen lämpiämään.
2. Voitele ja korppujauhota vuoka (halkaisija 24cm).
3. Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi.
4. Sekoita kuivat aineet keskenään ja siivilöi ne vaahdon joukkoon varovasti sekoittaen.
5. Kaada taikina vuokaan.
6. Paista 175 asteessa kunnes kakku alkaa irrota reunoilta tai hammastikkuun ei tartu enää taikinaa, n.30-35min.

Lähde.

Kostustus:
3 dl maitoa
1½ tl vanilijasokeria

Täyte:
3,3 dl kuohukermaa
2 tl vanilijasokeria
2-3 banaania viipaloituina
2-3 päärynää viipaloituna
2-3 tl sitruunamehua

1. Vatkaa kerma vahvaksi vaahdoksi.
2. Mausta vanilijasokerilla loppuvaiheessa vatkausta.
3. Levitä kermavaahdosta puolet kostutetun pohjan päälle.
4. Lado banaaniviipaleet kermavaahdon päälle.
5. Valuta sitruunamehua banaaniviipaleiden päälle (jotta ne eivät mustuisi).
6. Laita seuraava pohja päälle ja kostuta se.
7. Levitä loppu kermavaahto pohjan päälle.
8. Lado päärynäviipaleet kermavaahdon päälle.
9. laita viimeinen pohja päälle ja kostuta se.

Pinta:
3 dl kuohukermaa
3 dl fariinisokeria
3 tl voita
+
4-5 dl vispikermaa

1. Sekoita kattilassa kerma ja fariinisokeri.
2. Kiehauta seos.
3. Alenna lämpö keskiteholle ja keitä välillä sekoitellen 15-20 minuuttia. Huom: Tarkkaile kinuskia! Tilanteesta (kinuskin määrä, kattila, hella, säätila, tähtien asento...) riippuen kinuski voi olla valmista jo 10 minuutissa. Jotta tiedät milloin kinuski on valmista, suorita vesilasitesti: tiputa pieni nokare kinuskia kylmään veteen. Kaada vesi pois. Kun ehjän nokareen saa nostettua lasin pohjalta pois on kinuski valmista. Tarkat, kuvalliset ohjeet.
4. Ota kattila pois liedeltä.
5. Sekoita voi kinuskin joukkoon oikein tarkkaan (ei liian rajusti).
6. Anna jäähtyä ihan hetki, n.5 min.
7. Kaada kinuski kakun päälle, vältä valumista reunoille.
8. Anna jäähtyä hetki.
9. Tee kermapursotukset jne. koristelut.