torstai 21. lokakuuta 2010

Sitruuna-mansikka-marenkiherkku


Taikina:
150 g voita tai margariinia
1 ½ dl sokeria
3 keltuaista
1½ dl vehnäjauhoja
3/4 dl tummaa kaakaojauhetta (van Houten)
2 tl leivinjauhetta
½ dl maitoa

1. Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi.
2. Erottele keltuaiset. Säästä valkuaiset marenkia varten.
3. Sekoita keltuaiset voi-sokerivaahtoon yksitellen.
4. Yhdistä kuivat aineet keskenään.
5. Lisää kuiva-aineseos taikinaan muutamassa erässä.
6. Sekoita joukkoon lopuksi maito.
7. Levitä taikina pellille leivinpaperin päälle n. 30 x 30 cm kokoiseksi levyksi.
8. Laita 175 asteiseen uuniin siksi aikaa kun teet marengin (eli n.8-10 minuutiksi).

Marenki:
4 valkuaista
2 dl sokeria

1. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi.
2. Lisää joukkoon sokeri muutamassa erässä.
3. Levitä taikinan päälle jättäen 2 cm leviämisvaraa taikinan reunaan nähden.
4. Jatka paistamista 175 asteessa uunin keskitasolla vielä n. 15-25 minuuttia (itse paistoin n.20min).
- Varmista, että pohja on kypsynyt.
- Suojaa marengin pinta tarvittaessa foliolla, mikäli se tummuu liikaa ennen pohjan kypsymistä.
5. Anna jäähtyä (tee sillä aikaa kiisseli)

Kiisseli:
1 ¼ dl sokeria
¼ dl perunajauhoja
2 dl appelsiinimehua
1 ½ dl sitruunamehua (2-3 sitruunan mehu)
1 keltuainen

1. Sekoita kattilassa sokeri ja perunajauhot.
2. Sekoita joukkoon appelsiinimehu, sitruunamehu ja keltuainen.
3. Kuumenna liedellä koko ajan sekoittaen, kunnes kiisseli pulpahtaa.
4. Jäähdytä tarvittaessa kylmää vesihaudetta hyödyntäen.

Lisäksi:
4 dl kuohukermaa
2 tl vaniljasokeria

1. Mausta kerma vaniljasokerilla ja vatkaa vaahdoksi.

4 dl mansikkasosetta

Kasaaminen:
1. Leikkaa marenkipohja kahteen osaan. Jos pohja ei meinaa irrota paperista, leikkaa papereineen kahteen osaan ja kumoa - paperi irtoaa helpommin.
2. Aseta toinen puoli tarjoilulautaselle.
3. Levitä päälle mansikkasose, hieman yli puolet kermavaahdosta ja neljäsosa sitruunakiisselistä.
4. Nosta päälle toinen puolikas pohjasta ja levitä loput kermavaahdosta.
5. Levittämisen jälkeen voit kuvioida kerman pinnan painelemalla siihen aaltomaista pintaa pyöreäpäisellä veitsellä vuorotellen vastakkaisiin suuntiin.
6. Valuta päälle kiisseliä lusikalla tai pursotuspussin avulla.
7. Koristele halutessasi marengeilla ja sitruunamelissan lehdillä.
8. Tarjoile mielellään mahdollisimman pian.

Lähteenä Kinuskikissa. Hieman mukailtu versio :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti