lauantai 18. syyskuuta 2010

Minttu-valkosuklaakakku


Nuoruudenystävän pojan ristiäisiin tilattiin kakut 30-35 hengelle, tässä ensimmäinen 20 henkilön kakku :)

Pohja:
2 dl vehnäjauhoja
1 ½ dl perunajauhoja
3 tl leivinjauhetta
¾ tl suolaa
1 tl vaniljasokeria
1 ½ dl tummaa kaakaojauhetta
150 g voita
3 ½ dl sokeria
3 munaa (jos pieniä niin 4
3 dl maitoa

1. Voitele ja korppujauhota vuoka (halkaisija 24-26 cm).
2. Sekoita kuivat aineet keskenään.
3. Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi
4. Sekoita hitaalla teholla vatkaten (tai nuolijalla) joukkoon ensin reilusti jauhoja ja tämän jälkeen vuorotellen pienissä erissä loput kuivat
aineet ja kädenlämpöinen maito (lisää maitoa hitaasti pienissä erissä!).
5. Kaada taikina vuokaan.
6. Paista 175 asteessa 50-60 minuuttia.
7. Anna seistä vuoassa n. 15 minuuttia ennen kumoamista.

Lähteenä Kinuskikissa.

Kostutus:
1½-2 dl maitoa
1 tl vanilijasokeria

Täyte:
5 dl vispikermaa
200 g valkosuklaata
1 tl piparminttuaromia 1 tl
200 g Philadelphia-tuorejuustoa

1. Vatkaa kerma vaahdoksi.
2. Paloittele valkosuklaa ja sulata se mikrossa miedolla lämmöllä välillä sekoitellen.
3. Sekoita valkosuklaa kermavaahdon joukkoon.
4. Kaada vuokaan kostutetun pohjan päälle ja hyydytä jääkaapissa.

Lähteenä Kinuskikissa.

Sokerikreemi:
125 g voita
½ tl vaniljasokeria
250 g (= 4 dl) tomusokeria
1 rkl vettä
½ tl piparminttuaromia

1. Pehmennä voi sähkövatkaimella notkeaksi.
2. Lisää vaniljasokeri.
3. Sekoita tomusokeri voin joukkoon vähin erin voimakkaasti vatkaten.
4. Lisää lopuksi vesi ja vatkaa edelleen.
5. Levitä täyten & hyydytetyn kakun päälle ennen pintamassan laittoa.

Lähtenä Kinuskikissa.

Pinta:
300 g vaahtokarkkeja
6 – 8 ¼ dl (360-500 g) tomusokeria
2 rkl vettä

1. Sihtaa kulhoon 4 dl tomusokeria.
2. Öljyä toinen, mikronkestävä kulho ja laita siihen vaahtokarkit.
3. Lisää vaahtokarkkien sekaan 2 rkl vettä.
4. Kuumenna vaahtokarkkeja mikroaaltouunissa n.30 sekunnin välein sekoittaen yhteensä n. 2 min, kunnes karkit ovat sulaneet yhtenäiseksi massaksi.
5. Mikäli haluat värjätä taikinaa, se kannattaa tehdä tässä vaiheessa.
6. Kaada vaahtismassa kulhoon tomusokerin päälle.
7. Öljyä kätesi ja vaivaa massa sekaisin tomusokerin kanssa. Massa voi olla aluksi hyvin kuumaa, joten odota tarvittaessa hetki!
8. Sihtaa joukkoon vähitellen loput tomusokerista. Taikina on valmista viimeistään silloin, kun tomusokerin vaivaaminen taikinan sisään muuttuu työlääksi tai taikina irtoaa kulhon reunoista. Hyvä taikina on pehmeää ja joustavaa, mutta kuitenkin sen verran kiinteää, että kauliminen onnistuu.
9. Kääri valmis taikina kaksinkertaiseen kelmuun ja säilytä huoneenlämmössä seuraavaan päivään. Taikina säilyy käyttökelpoisena pari viikkoa.
10. Kauli tomusokeria apuna käyttäen 2-3 mm paksuksi levyksi ja nosta kermavaahdolla tai sokerikreemillä kuorrutetun kakun päälle. Tasoita pinta päältä ja sivuilta. Leikkaa ylimääräinen kaistale pois veitsellä painaen.

Taikinaa työstäessäsi (esim. kaulintavaiheessa) saatat havaita, että se pakkaa vetäytymään takaisinpäin. Tätä voit ehkäistä pehmentämällä taikinaa hetken mikrossa

Lähteenä Kinuskikissa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti