sunnuntai 20. tammikuuta 2019

Perhoskakku ja Discopallokakku

Vuosi 2018 toi paljon muutoksia, oikein hyviä sellaisia, mutta blogin päivittäminen jäi ihan tyystin! Tässä tärkeimmät kakut ensin, eli meidän tyttöjen synttärikakut vm. 2018 :)




Kasivee rakastaa perhosia (ja perhoset häntä), joten nyt oli aika perhoskakkujen! Tarkkojen speksien mukaan taas mentiin :)


Täyden kympin tyttö halusi disco-teeman, ja sitä toki sai :)


Pohjia tuli neljä: kaksi ympyränmuotoista ja kaksi suorakaiteenmuotoista.

Pohja:
6 munaa
2dl sokeria
2dl vehnäjauhoja
1dl perunajauhoja
2tl leivinjauhetta

1. Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi.
2. Yhdistä jauhot & leivinjauhe ja siivilöi jauhot vaahtoon.
3. Sekoita varoen tasaiseksi.
4. Kaada taikina voideltuun ja jauhotettuun 3 litran vuokaan (halkaisija 24cm tai yli).
5. Paista 200 asteessa kypsäksi n. 35min.
6. Anna jäähtyä ja kumoa.

Kostukkeena vaniljasokeri + maito

Kakuissa oli tuplamäärät kumpaakin moussea:

Mansikkamousse:
6 liivatelehteä
tilkka vettä
5 dl vispikermaa
1 prk Viola vanilijatuorejuustoa
5 dl mansikkasosetta
2 rkl vaniljasokeria

>1. Liota liivatteet kylmässä vedessä.
2. Vatkaa kerma vaahdoksi.
3. Lisää tuorejuusto kermavaahdon sekaan ja vatkaa tasaiseksi.
4. Kuumenna vesi kiehuvaksi ja laita liotetut liivatteet siihen.
5. Lisää liivateseos ohuena nauhana mansikkasurvoksen joukkoon koko ajan sekoittaen.
6. Lisää mansikkaseos täytteeseen ja sekoita tasaiseksi.
7. Täytä kakku kostutettujen pohjien päälle irtopohjavuokaan.
8. Suojaa kakku ja anna jähmettyä jääkaapissa yön yli. 

Suklaamousse:
5 dl vispikermaa
1prk (250g) Mascarponea
100g maitosuklaata sulatettuna (Fazer)
100g tummaa suklaata sulatettuna (Marabou Premium 70%)
50g maitosuklaata rouheena (Fazer)
50g tummaa suklaata rouheena (Marabou Premium 70%)
1 pss Marianne Crushia 

1. Vatkaa kerma vaahdoksi.
2. Sulata suklaa.
3. Sekoita suklaan sekaan tuorejuusto ja sokeri.
4. Yhdistä kermavaahto ja suklaaseos.
5. Lisää joukkoon suklaarouhe ja Marianne Crush.

Sokerikreemiä meni nelinkertainen annos tätä:

Sokerikreemi:
125 g voita
½ tl vaniljasokeria
250 g (= 4 dl) tomusokeria
1 rkl vettä

1. Pehmennä voi sähkövatkaimella notkeaksi.
2. Lisää vaniljasokeri.
3. Mittaa tomusokeri ravistamalla mitta-astiaa, Jolloin tomusokeri menee hieman kasaan ja täydennä sitten loput tarvittavasta määrästä.
4. Sekoita tomusokeri voin joukkoon vähin erin voimakkaasti vatkaten.
5. Lisää lopuksi vesi ja vatkaa edelleen.

Kuorrutus: 
n.500g harmaata massaa
n.500g valkoista massaa
n.1000g mustaa massaa
5*100g värilajitelma massaa

1. Kumoa kakku tarjoilualustalle.
2. Leikkaa sahalaitaisella veitsellä kakkua muotoillen muotoja.
3. Sivele kakun pinta ohuesti sokerikreemillä.
4. Kaulitse marsipaani ja nosta se kakun päälle esim. kaulimen avulla. 
5. Koristele kakku yksityiskohdilla.

Lisäksi tarjolla oli:

Mokkapaloja (tuplana):
200 g voita
1 ½ dl luomu ruokosokeria
3 munaa
1 ½ dl maitoa
4 dl vehnäjauhoja
2 tl vanilijasokeria
2 tl leivinjauhetta

1. Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi.
2. Sekoita joukkoon munat yksitellen vatkaten.
3. Yhdistä kuivat aineet keskenään.
4. Lisää ne taikinaan vuorotellen maidon kanssa.
5. Levitä taikina pellille leivinpaperin päälle n. 30 x 30 cm kokoiseksi levyksi.
6. Paista 200 asteessa uunin keskitasolla n. 10-13 min.

Kuorrutus:
100 g voita
6½ dl tomusokeria
1 dl kahvia (vajaa desi kiehuvaa vettä + 1 tl pikakahvia)
1 rkl tummaa kaakaojauhetta (van Houten)
2 rkl tavallista kaakaojauhetta (esim. O´boy)

1. Sulata voi kattilassa.
2. Lisää muut aineet
3. Kuumenna liedellä sekoitellen, kunnes seos kiehahtaa.
4. Jäädytä kuorrutetta (vaikka kylmässä vesihauteessa jos on kiirus), kunnes se paksuuntuu. Sekoittele välillä.
5. Kaada kuorrute pohjan päälle ja tasoita lastalla.
6. Jos kuorrutetta valuu reunojen yli, kaavi sitä takaisin pohjan päälle.
7. Anna jähmettyä ja leikkaa levy paloiksi.
8. Koristele, esim. perinteisesti strösselein tai vaikkapa marsipaanikukkasin :)

Juustokakkua (tuplana):

Brownies-pohja:
125g voita
75g tummaa suklaata
2dl sokeria
hyppysellinen suolaa
1tl vaniljasokeria
2 kananmunaa
2dl vehnäjauhoja

Kostutus:

1/4 - ½dl appelsiinimehua

1. Laita irtopohjavuokaan (halk. 24cm) leivinpaperi. Voitele reunuksen alaosa margariinilla/voilla/öljyllä.

2. Sulata voi. Lisää suklaapalat voisulaan. Sekoita tasaiseksi.
3. Lisää sokeri, suola ja vaniljasokeri.
4. Sekoita munat joukkoon.
5. Lisää vehnäjauhot.
6. Kaada taikina vuokaan.
7. Paista 175 asteessa 15 minuuttia. Anna jäähtyä.
8. Imeytä pohjaan kostuke.

Täyte: 
5 liivatelehteä
4 dl kuohukermaa
400 g appelsiinituorejuustoa
¾ dl sokeria
½ dl sitruunamehua

1. Laita täytteen liivatelehdet likoamaan kylmään veteen.
2. Vatkaa kerma vaahdoksi.
3. Lisää joukkoon sitruunatuorejuusto ja sokeri.
4. Kuumenna sitruunamehu kiehuvaksi ja sulata siihen liivatteet. Sekoita täytteeseen. Kaada vuokaan.
5. Anna hyytyä jääkaapissa n. 3 tuntia

Lähteenä (pohja+kostutus+täyte) Kinuskikissa.

Kiille:
3 liivatelehteä
3dl appelsiinimehua (n. 3 appelsiinia)
½dl sitruunamehua
1rkl sokeria

1. Laita kiillettä varten liivatelehdet likoamaan.
2. Purista appelsiineista mehu. Lisää sitruunamehuun.
3. Mittaa kattilaan 1 dl appelsiini-sitruunamehua ja sokeri. Kiehauta.
4. Sulata joukkoon liivatelehdet.
5. Yhdistä kuuma liivateseos mehun kanssa ja anna jäähtyä haaleaksi. Kaada täytteen päälle.
6. Anna hyytyä jääkaapissa 3 tuntia.
7. Irrota reunus ja laita tarjolle.

Lähteenä Kirsi-Maria.

Ja toki karkkia, sipsejä, vihanneksia (kurkkua, tomaattia, kukkakaalia, porkkanaa), tonnikalapiirakkaa jne.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti