maanantai 9. helmikuuta 2015

My Little Pony -täytekakut

Rakkaat muruni täyttävät tänä vuonna 5 ja 7 (pienin murunen vuoden syksyllä), nyt oli vuorossa MLP-teema :) Edellisinä vuosina ollut Hello Kittyä, Barbia, Winxiä... Löytyvät tägillä K&R


 

Genovalainen kakkupohja:
8 munaa
250 g sokeria
50 g voita
250 g vehnäjauhoja

1. Laita vesikiehumaan vesihaudetta varten.
2. Vispaa munat kevyesti ja nosta vesihauteeseen, lisää sekaan sokeri.
3. Sulata voi pannulla, heiluttele pannua kevyesti, anna voin kiehua kunnes keskeltä alkaa nousta ruskeaa vaahtoa = tee beurre noisette, eli ruskista voi, jotta siihen saadaan ihana pähkinäinen maku (tuoksu on huumaava!) Nosta jäähtymään.
4. Jatka samaan aikaan vatkaamista, niin kauan, että seos hieman paksuuntuu (mutta on edelleen kellertävää ja juoksevaa).
5. Kaada seos yleiskoneeseen / vatkaa tehosekoittimella n.5min. kunnes seos on hyvin vaaleaa ja kuohkeaa.
6. Liruttele edelleen vatkaten beurre noisette seoksen sekaan, sen ei tarvitse olla täysin jäähtynyt, riittää kun se ehtii hetken levätä (sen aikaa kun vatkaat).
7. Sekoita joukkoon jauhot (tämä taikina ei tosiaan tarvitse leivinjauhetta!) nuolijalla käännellen.
8. Kaada voideltuun&jauhotettuun vuokaan (halkaisija 26cm), paista uunin keskitasolla 180 asteessa kunnes kakku on kypsä; ohjeen mukaan 25 min. mutta omalla kohdallani meni 55min.! Ohjeessa taikina jaettiin kahteen pienempään vuokaan, itse paistoin näitä yhteensä neljä, kaksi 26cm pyöreää ja kaksi 22cm sydäntä.
9. Anna jäähtyä, kumoa.

Eric Landlardin Hulluna Leivontaan -ohjelmasta.

Kostutus:
3 dl maitoa
2 tl vanilijasokeria

Suunnilleen tällä suhteella niin paljon kuin pohja imee ;) Pohja on ihanan kuohkea ja herkullinen, mutta jos tykkäät kosteasta kakusta, niin kannattaa kostuttaa reilulla kädellä.

Täyte 1: Kinuski-mansikkatäyte
Kinuskikastike:
2 dl kuohukermaa
1 ½ dl fariinisokeria

Muut täyteainekset:
2 ½ dl vispiä
½ dl vaniljakreemijauhetta tai vanilijakastikejauhetta
400 g suomalaisia vadelmia tai mansikoita (tuoreita tai jäisiä)
Tee kinuskikastike useita tunteja etukäteen.

1. Mittaa kuohukerma ja fariinisokeri kattilaan.
2. Kuumenna, kunnes seos kiehahtaa, mutta älä keitä sen kauemmin.
3. Anna kinuskikastikkeen jäähtyä kylmäksi. Vain täysin kylmä kastike vaahtoutuu.
4. Vatkaa kastike vaahdoksi.
5. Vaahdota vispi.
6. Yhdistä kinuskivaahdon kanssa.
7. Sekoita joukkoon vaniljakreemijauhe / vanilijakastikejauhe.
8. Levitä täytettä kostutetun kakkupohjan päälle ja upota joukkoon tuoreita tai jäisiä vadelmia tai mansikoita.
(tästä riittää kahteen väliin!)

Lähteenä Kinuskikissa.

Täyte 2: Sitruunatäyte
6 liivatetta
1 sitruunan kuori ja mehu (n. 3 rkl)
250 g maustamatonta tuorejuustoa
2 dl veriappelsiinijugurttia
1 prk (á 250 g) maitorahkaa
2 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
4 valkuaista

1. Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen.
2. Raasta sitruunan kuori ja purista mehu.
3. Sekoita keskenään tuorejuusto, jugurtti, rahka, sitruunankuori ja sokerit.
4. Vaahdota valkuaiset.
5. Kiehauta sitruunamehu ja sulata liivatelehdet siihen. Sekoita täytteeseen.
6. Lisää lopuksi valkuaisvaahto nuolijalla varovasti sekoittaen.
7.  Kaada vuokaan ja hyydytä jääkaapissa.
 (tästä riittää kahteen väliin!)

Lähteenä Kinuskikissa.

Voikreemi:
250 g voita
1 tl vaniljasokeria
500 g (= 8 dl) tomusokeria
2 rkl vettä

1. Pehmennä voi sähkövatkaimella notkeaksi. 
2. Lisää vaniljasokeri. 
3. Mittaa tomusokeri ravistamalla mitta-astiaa, Jolloin tomusokeri menee hieman kasaan ja täydennä sitten loput tarvittavasta määrästä. 
4. Sekoita tomusokeri voin joukkoon vähin erin voimakkaasti vatkaten. 
5. Lisää lopuksi vesi ja vatkaa edelleen.

Lähteenä Kinuskikissa.

   

 

Vaihekuvia kuvien maalaamisprosessista... :)


 

 

Aivan fantastisen ihanat Sateenkaarikakut! Mahtava Kinuskikissan resepti :)
Ei ihan tullut yhtä kauniita kuin Kinuskikissalla, taikina oli jämäkkää johtuen varmaan siitä, että tein tuplataikinan. Mutta maku on uusi lempparini!

Isomaltoositimantteja :)

Kuinka tehdä isomaltoosikoristeita silikonimuotilla:
1. Hiero silikonimuotti ruokaöljyllä (tämän pitäisi vähentää ilmakuplien syntyä ja tekee koristeen pinnasta kiiltävän).
2. Laita sokeri kattilaan ja anna sen sulaa. Älä hämmennä! TAI lämmitä mikrossa 30s kerrallaan (tarkista ja sekoita) kunnes isomaltoosi on kokonaan sulaa. Huom: käytä keraamista astiaa! Itse onnistuin paremmin mikron ja ns. kerran jo sulatettujen, isohkojen isomaltoosipallojen kanssa (esim. http://www.confetti.fi/epages/Confetti.sf/fi_FI/?ObjectID=8725626&ViewAction=ViewProduct).
3. Kun sokeri on sulanut, anna sen seisahtaa hetki (n.minuutti), jotkut laittavat sokerikattilan seisahtamaan 150-170 asteiseen uuniin (tämän pitäisi vähentää ilmakuplien syntyä)
4. Seuraavaksi kaada juokseva (edelleen KUUMA!) sokeri silikonimuottiin. Tai lusikoi sitä silikoninuolijalla tai pikkulusikalla jos käytät muottia, jossa on monta pientä osaa (kuten jalokivimuotti).
5. Sokeri jähmettyy aika nopeasti, mutta kannattaa antaa sen jäähtyä kunnolla. Niin kauan kun se on kuumaa tai lämmintäkin, sen muoto voi vääristyä jos irrotat sen muotista.
6. Kun sokeri on kovaa, irrota se silikonimuotista kääntämällä muotti ylösalaisin. Koriste irtoaa herkästi, varo ettei se mene rikki.


Vatkauksen alussa vesihauteessa.

Valmiina siirrettäväksi yleiskoneeseen, vesihauteen lopussa.

Beurre noisette, tästä kun heilauttaa varovasti pannua tulee kaunis, kirkas ruskeaksi paahtunut sula voi näkyviin.

Vielä kuva liljoista tekovaiheessa :)

1 kommentti: