maanantai 13. toukokuuta 2013

Äitienpäivän herkut


Äitienpäivänä herkuteltiin äitini lemppareilla, eli Prinsessakakulla ja minttusuklaalla :) Kakkuun oli taas tuttu ja toimiva (herrrrkullinen) ohje, suklaisen herkun bongasin Kinuskikissan blogista, mutta intouduin kokeilemaan siihen hieman erilaisia sokereita ja jauhoja :)

Prinsessakakku

Pohja:
4 kananmunaa
2 dl sokeria
1 dl vehnäjauhoja
1 dl perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta

1. Voitele ja jauhota irtopohjavuoka (halkaisija max.24cm)
2. Vaahdota kananmunat ja sokeri jämäkäksi vaahdoksi.
3. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää siivilän läpi taikinaan, hitaasti sekoittaen.
4. Sekoita taikina sileäksi rauhallisesti ja kaada vuokaan.
5. Paista kakkua 180 asteessa, hiukan keskitasoa alempana, n.30 min.
6. Jäähdytä.

Kostutus:
1-1½dl sitruunalla maustettua vettä tai sitruunamehua.

Täyte:
Vanilijakiisseli
1 liivatelehti
3 dl maitoa
1 kananmuna
1 rkl sokeria
1 rkl perunajuhoja
1 rkl vanilliinisokeria
4 dl kuohukermaa

1. Laita liivatelehti likoamaan viideksi minuutiksi kylmään veteen.
2. Kuumenna kattilassa maito, kananmuna, sokeri ja perunajauho seosta koko ajan sekoittaen pohjaa myöten, kunnes se sakenee kiisselimäiseksi, anna pulpahtaa.
3. Purista liivatelehti ja liuota se kuumaan kiisseliin.
4. Jäähdytä seosta kylmässä, kunnes se alkaa hyytyä (ripottele hieman sokeria kiisselin pintaan niin ei tule kalvoa).
5. Lisää jäähtyneeseen kiisseliin vanilliinisokeri.
6. Vispaa kerma ja sekoita siitä reilu 3/4 kylmään täytteeseen.

Lisäksi:
1-2 dl vadelmahilloa

Täyttäminen:
1. Leikkaa kakkupohja kolmeen osaan.
2. Kostuta alin pohja ja levitä vadelmahillo tasaisesti pohjan päälle.
3. Nosta keksimmäinen kakkulevy hillon päälle ja kostuta (paina vähän kuopalle, ihan kevyesti).
4. Levitä kiisseli pohjan päälle niin että keskelle syntyy keko. Huom! Jotta tämä onnistuu, malta jäähdyttää kiisseli kunnolla. Laita ensin tasainen kerros, jäähdytä tarvittaessa kiisseliä lisää ja sitten ala laittaa kiisseliä vain keskelle keoksi.
5. Leikkaa kannesta kovimmat/tummimmat reunat pois ja nosta se kiisselikeon päälle.
6. Kostuta kantta ja paina sitä lempeästi ja varovasti niin että kakusta tulee kupera (tämän takia kannattaa ne reunat leikata pois).
7. Levitä loppu kermavaahto ohueksi kerrokseksi kakun pintaan tasoittamaan mahdollisia kupruja (liian paksu kerros sulattaa marsipaanin).
8. Peitä kakku ja nosta viileään kostumaan muutamaksi tunniksi.

HUOM: Käytä sokerikreemiä jos teet kakun valmiiksi jo aiempana päivänä, marsipaani alkaa "itkeä" reunoilta kun sen alla on kermavaahtoa.

Pinta:
250-450 g marsipaania (sen mukaan miten paksun haluat).

Viimeistely:
1. Kauli marsipaani tomusokerin avulla parin-kolmen millimetrin paksuiseksi pyöreäksi levyksi (hieman suuremmaksi kuin kakku).
2. Nosta se esim. kaulimen avulla kakun päälle. Huolehdi ettei väliin jää ilmakuplia.
3. Venytä reunoilta marsipaania hieman että saat rypyt sileäksi, voit myös silitellä pintaa käsin tai erityisellä lastalla.
4. Leikkaa marsipaanin liepeet esim. pizzaleikkurilla.
5. Työnnä marsipaanin reuna kakun alle puhtaalla tomusokerissa kastetulla veitsellä.






Suklainen herkkukakku:
225 g Mini-pätkiksiä
225 g voita
2 ¼ dl luomu täysruokosokeria
3 munaa
5 dl täysjyväriisijauhoja
2 tl leivinjauhetta
4 rkl kaakaojauhetta
2 dl kevytmaitoa

Kuorrutukseen esim. 130g maitosuklaata, ylijääneet Pätkikset ja 50g tummaa suklaata.

1. Leikkaa pätkikset rouheeksi. 
2. Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää munat yksitellen. 
3. Yhdistä kuivat aineet keskenään ja sekoita taikinaan vuorotellen maidon kanssa. 
4. Lisää lopuksi pätkisrouhe.
5. Kaada taikina voideltuun ja korppujauhotettuun vuokaan (halkaisija 24 cm).
6. Paista 175 asteessa uunin keskitasolla noin tunti. 
7. Anna jäähtyä vuoassa hetken aikaa ennen irroittamista. Nosta sitten tarjoilulautaselle.
8. Sulata kuorrutukseen tulevat suklaat vesihauteessa ja valuttele jäähtyneen kakun pinnalle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti