torstai 9. joulukuuta 2010

Perinteiset joulupiparit


Äidin vanha resepti, ollut Me Naiset -lehdessä joululiitteessä 60-luvulla, paras taikina ikinä <3

300g voita
2 dl fariinisokeria
1 dl tavallista sokeria
3 dl tummaa siirappia
3 tl pomeranssin kuoria
3 tl kanelia
2 tl neilikkaa
2 tl inkivääriä
2 munaa
2 tl soodaa
1 tl suolaa
n. 14 dl vehnäjauhoja

1. Kiehauta voi, sokerit, siirappi ja hienonnetut mausteet (jauheena määrät vähän pienempiä kuin ohjeessa mainitut).
2. Jäähdytä ja vatkaa jonkin verran (muutama minuutti).
3. Lisää jäähtyneeseen seokseen muna kerrallaan.
4. Lisää sitten vehnäjauhot, joihin on sekoitettu sooda ja suola, pienissä erissä. Varo laittamasta liikaa jauhoja, taikina halkeilee muuten kaulittaessa ja jälkimaku on jauhoinen.
Paista koekakku: tee pieni pipari ja paista 225 asteessa. Jos taikina ei leviä, ei tarvita enempää jauhoja. Jos taikina leviää paljon, lisää vähän jauhoja.
5. Lisää tarvittaessa jauhoja.
6. Anna seistä yön yli (taikina kiinteyty ja tulee paremmaksi).
7. Kauli, leivo ja paista 225 asteessa, n.5-8minuuttia.

Teen aina myös piparitalon sekä useamman ison sydämen, siksi teen taikinan kaksinkertaisena. Pieniä pipareita tuplataikinasta tulee silti useampi kymmenen. Mausteita ja soodaa en ihan tuplaa, muuten kyllä. Jos soodaa on liikaa, se maistuu ikävästi läpi.


Itsetehdyt kaavat :)

3 kommenttia:

  1. Pitääpä kokeilla, tuo fariinisokeri tekee varmasti ihanan säväyksen!

    VastaaPoista
  2. Kannattaa ehdottomasti kokeilla! Herkullisia :) Tuttu, ihana piparin maku, korostettuna :)

    VastaaPoista
  3. Täytyy tosiaan testata! Mistä oot saanut mäyris-piparimuotin, vai ootko ite tehnyt noin hienon?!

    VastaaPoista