sunnuntai 19. lokakuuta 2014

Ristiäiskakku

Perheeseemme syntyi poika syyskuussa, nyt juhlimme ristiäisiä!
Innostuin kovin sinisestä, tuli ekaa kertaa värjättyä myös kakkupohja :D


40-45 henkilön kakku
Vaalea pohja:
12 munaa
4 dl sokeria
5 dl vehnäjauhoja
2 dl perunajauhoja
4 tl leivinjauhetta

1. Vatkaa munien valkuaiset ja sokeri vaahdoksi.
2. Lisää keltuaiset joukkoon yksitellen.
3. Yhdistä jauhot ja leivinjauhe.
4. Siivilöi jauhot vaahtoon.
5. Sekoita varoen tasaiseksi.
6. Kaada taikina voideltuun ja jauhotettuun vuokaan (käytin Stätderin säädeltäviä "kulmia", tein melkein niin ison kuin mitä uunipellille mahtui).
7. Paista 175 asteessa kypsäksi, 45-50min., uunin alaosassa.
8. Anna jäähtyä ja kumoa.

Kostutus:
6 dl maitoa
3 rkl vanilijasokeria

Täyte 1:
5 dl kuohukermaa
1 prk (á 250 g) mascarpone-juustoa
½ dl sokeria
2 ½ isoa (56 g) Daim-patukkaa
½l mansikoita

1. Vatkaa kerma vaahdoksi.
2. Sekoita joukkoon mascarpone-juusto ja sokeri.
3. Rouhi Daim-patukat ja lisää täytteeseen.
4. Jatka vatkaamista, kunnes vaahto on riittävän jämäkkää.
5. Levitä kostutetun pohjan päälle.
6. Painele vadelmat täytteeseen.


Täyte 2:
5 dl vispikermaa
1½ tl piparminttuaromia
300 g valkosuklaata
1½ prk Mascarponea

1. Vatkaa kerma vaahdoksi.
2. Paloittele valkosuklaa ja sulata se mikrossa miedolla lämmöllä välillä sekoitellen.
3. Sekoita valkosuklaa kermavaahdon joukkoon.
4. Mausta aromilla.


Sokerikreemi:
250 g voita
1 tl vaniljasokeria
500 g (= 8 dl) tomusokeria
2-3 rkl vettä

1. Pehmennä voi sähkövatkaimella notkeaksi. 
2. Lisää vaniljasokeri. 
3. Mittaa tomusokeri ravistamalla mitta-astiaa, Jolloin tomusokeri menee hieman kasaan ja täydennä sitten loput tarvittavasta määrästä. 
4. Sekoita tomusokeri voin joukkoon vähin erin voimakkaasti vatkaten. 
5. Lisää lopuksi vesi ja vatkaa edelleen. 


Pinta ja koristeet:
750g sinistä marsipaania
500 g Valkoista vaahtokarkinmakuista  sokerimassaa

Leikkaa pohja kolmeen osaan.  Alimmaiseksi pohja, kostuta, sitten yhtä täytettä, päälle pohja, kostutus ja toista täytettä. Päälle vielä pohja, kostuta. Levitä voikreemi, kauli ja asettele päälle sokerikuorrute.







Macaronsseihin löytyy ohje muutama julkaisu alempaa :)


Anoppi leipoi pyynnöstäni perinteisen pullakranssin ja J-pipareita ("kaneliässiä"), sekä toki maailman parhaita karjalanpiirakoita :)

1 kommentti: