perjantai 16. joulukuuta 2011

Iskän synttärikakku - Suklaa-luumu-unelma


Kuten isänpäiväkakusta saitte lukea, isäni pitää kovasti Dronningholmin mansikkahillosta. Muita suuria herkkuja ovat suklaa ja luumu :) Tässä synttärikakussa päätin siksi yhdistää nämä kaksi jälkimmäistä!

Pohja:
2 dl vehnäjauhoja
1 ½ dl perunajauhoja
3 tl leivinjauhetta
¾ tl suolaa
1 tl vaniljasokeria
1 ½ dl tummaa kaakaojauhetta
150 g voita
3 ½ dl sokeria
3 munaa (jos pieniä niin 4)
3 dl kädenlämpöistä maitoa

1. Voitele ja korppujauhota vuoka (halkaisija 24-26 cm).
2. Sekoita kuivat aineet keskenään.
3. Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi.
4. Lisää munat yksitellen.
5. Sekoita hitaalla teholla vatkaten (tai nuolijalla) joukkoon ensin reilusti jauhoja ja tämän jälkeen vuorotellen pienissä erissä loput kuivat aineet ja kädenlämpöinen maito (lisää maitoa hitaasti pienissä erissä!).
6. Kaada taikina vuokaan.
7. Paista 175 asteessa uunin keskitasolla 50-60 minuuttia.
8. Anna seistä vuoassa n. 15 minuuttia ennen kumoamista.

Kostutus:
1½-2 dl maitoa
1 tl vanilijasokeria

Täyte:
5 liivatelehteä
5 dl vispikermaa
1 prk Mascarponea
1 prk luumumarmeladia
sokeria
1 rkl vettä / luumuvettä (=luumumarmeladipurkin pesuvesi)

1. Laita liivatelehdet kylmään veteen.
2. Vaahdota kerma.
3. Sekoita vaahtoon Mascarpone ja luumumarmeladi. Lisää sokeria maun mukaan (itse en laittanut ollenkaan).
4. Kiehauta pienessä kattilassa vesi/luumuvesi, nosta liivatteet yksitellen vedestä, purista kevyesti ja sulata kattilassa (heiluta kattilaa jotta liivate leviää tasaisesti).
5. Liruta liivateliemi muuhun täytteeseen.
6. Levitä kostutettujen pohjien päälle, anna hyytyä vähintään 3 tuntia, mieluusti yön yli.

Pinta:
(Suklaaganache)
2 dl kermaa
300 g tummaa suklaata (200g Fazerin tumma, 100g 70% Marabou Premium)
n.1 rkl voita

1. Kaada kerma kattilaan ja kuumenna höyryäväksi.
2. Paloittele suklaa joukkoon ja sekoittele seosta kunnes suklaa on kokonaan sulanut.
3. Lisää voinokareet ja sekoita kiiltäväksi. Älä kiehauta ja varo suklaan palamista!
4. Jäähdyttele seosta sekoitellen vähän aikaa.
5. Kaada seosta kakun keskelle, levittele lastalla tms.
6. Kaada seosta lähelle reunaa, valuttele reunoja pitkin alas.
7. Nostele lautaselle asti valunutta seosta ylöspäin pitkin reunaa. Toista niin kauan, että seos alkaa vähän jähmettyä.
8. Vie jääkaappiin jähmettymään ennen koristeiden laittamista.

Riittää erittäin hyvin 26cm halkaisijaltaan olevan kakun kuorruttamiseen.
Mukaelma tästä. Käytetty myös Kinuskikissan ohjetta.


Koristelut jäi simppeleiksi, ei nyt oikein ole ollut inspiraatiota väkertää marsipaanista tai massasta mitään - kelpasi tämä kuitenkin ;)


Luumumousse oli oikein hyvää! Raikas kiitos Mascarponen, mutta kuitenkin luumu maistui. Ilman sokeria tein, sen verran makeutta tulee pohjasta ja kuorrutteesta :) Heh, ja kuorrutetta todellakin on, kuten kuvasta näkyy ;)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti