lauantai 12. marraskuuta 2011

Äidin lakka-kinuskikakku



Äitini täytti tänään vuosia, kyselin häneltä toiveita ja kinuskiin päätyi kuten viime vuonnakin :) Tällä kertaa ehdotin väliin lakkaa josta tiedän hänen pitävän kovasti.

Varma kakkupohja:
4 munaa
1½ dl sokeria
2 dl vehnäjauhoja
3/4 dl perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta

1. Laita munat hana-kuumaan veteen lämpiämään (jos otat ne jääkaapista).
2. Voitele ja korppujauhota vuoka (halkaisija 24cm)
3. Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi.
4. Sekoita kuivat aineet keskenään ja siivilöi ne vaahdon joukkoon varovasti sekoittaen.
5. Kaada taikina vuokaan.
6. Paista 175 asteessa kunnes kakku alkaa irrota reunoilta tai hammastikkuun ei tartu enää taikinaa (n.30min).

Lähde.

Kostutus:
3-4 dl lakkavettä (ota talteen astioista joita käytät lakkojen paseeraamiseen, huuhtele paseeratuista lakoista jne.)

Täyte:
3 dl vispikermaa
5 dl paseerattua lakkaa (1l lakkaa)
2½ dl vaahtoutuvaa vaniljakastiketta
3 rkl sokeria
7 liivatelehteä (pienempiä voi laittaa vaikka 8)
2 rkl lakkavettä

1. Paseeraa 1l lakkoja (eli survo siivilän läpi)
2. Laita liivatelehdet kylmään veteen.
3. Vatkaa kermaa kunnes se alkaa vaahtoutua, lisää sitten sekaan vaahtoutuva vaniljakastike.
4. Vatkaa seos vahvaksi vaahdoksi.
5. Lisää suurin osa lakkasoseesta vaahtoon.
6. Mausta sokerilla.
7. Kiehauta lakkavesi ja lisää liivatteet yksitellen kiehuvaan veteen, purista vain kevyesti. Heiluttele kattilaa, niin liivatelehti sulaa tasaisesti.
8. Sekoita liivateseos loppuun lakkasoseeseen.
9. Liruta lakka-liivateseos täytteeseen koko ajan hitaasti sekoittaen.
10. Täytä kakku ja anna hyytyä n.3h, mieluusti yön yli.

Pinta:
3 dl kuohukermaa
2½ dl fariinisokeria
1 rkl voita

1. Sekoita kerma ja fariinisokeri kattilassa.
2. Sekoittele lähes koko ajan kunnes alkaa kiehua.
3. Tiputa lämpöä n. asteikon puoliväliin (itsellä 9 on maksimi, tiputan 5:lle).
4. Anna kiehua välillä sekoitellen n.15-25min. Kinuski on valmista, kun tiputat sitä tipan lasiin jossa on kylmää vettä -> kinuski jää kiinteäksi tipaksi lasin pohjalle, ei sula eikä tee vedestä heti sakeaa.
5. Ota pois liedeltä, sekoita voi sekaan tarkasti.
6. Jäähdyttele hetki, levitä kakun pinnalle keskeltä aloittaen.

Pursotukset:
5 dl vispikermaa
½ dl tomusokeria (lisää kun kerma alkaa vatkaantua)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti