maanantai 7. kesäkuuta 2010
Mahtava raparperi-vanilijakakku
Pohja:
3 ½ dl vehnäjauhoja
2 tl sokeria
ripaus suolaa
100 g voita
2 rkl vettä
1. Laita irtopohjavuoan (halkaisija 24 cm) pohjalle leivinpaperi, älä pingota väliin vaan jätä reunat sojottamaan ylös. Vaihtoehtoisesti voit pingottaa ja sitten voidella vuoan reunan alaosan. Jos teet jälkimmäisen, en takaa että uunisi pysyy puhtaana..
2. Sekoita kulhossa vehnäjauhot, sokeri ja suola.
3. Paloittele joukkoon voi ja nypi sekaisin.
4. Lisää vesi ja sekoita nopeasti tasaiseksi.
5. Painele taikina vuoan pohjalle ja reunoille (parin sentin korkeudelle). Paina reunoilta tiukasti vasten leivinpaperia.
Raparperitäyte:
500 g raparperia
2 rkl perunajauhoja
125 g voita tai margariinia
1 ½ dl sokeria
1. Pese raparperit ja kuori niistä ulommainen kerros. Leikkaa paloiksi kulhoon ja sekoita joukkoon 2 rkl perunajauhoa (toinen varmistus ettei uunisi sotkeennu). Levitä pohjan päälle.
2. Mittaa voi ja sokeri kattilaan ja keitä, kunnes seos muuttuu karamellimaiseksi (n.5-10min).
3. Kaada seos raparpereiden päälle.
4. Paista 200 asteessa uunin keskitasolla n. 35 minuuttia.
5. Anna jäähtyä.
6. Leikkaa leivinpaperia pois, avaa irtopohjavuoan reunus ja vedä loppu leivinpaperista vuoan reunojen yli. Kiinnitä reunus takaisin.
7. Sivele reunoille kevyesti kasviöljyä (valmis kakku irtoaa helpommin vuoasta).
Vaniljatäyte:
4 liivatelehteä
2 dl kuohukermaa
1 rkl vanilijasokeria
½ vailijatanko
1 ½ dl tomusokeria
2 valkuaista
200 g maustamatonta tuorejuustoa
2 rkl sitruunamehua
1. Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen.
2. Ala vatkata kermaa ja sekoita joukkoon vanilijasokeri ja vanilijatangosta kaivetut vanilijansiemenet.
3. Vatkaa vaahdoksi ja lisää vaahdotuksen lomassa joukkoon tomusokeri.
4. Vaahdota valkuaiset.
5. Yhdistä kerma- ja valkuaisvaahto sekä tuorejuusto.
6. Kuumenna sitruunamehu kiehuvaksi ja sulata joukkoon liivatelehdet.
7. Sekoita ohuena nauhana hitaasti vatkaten täytteeseen.
8. Kaada täyte vuokaan.
9. Anna kakun hyytyä jääkaapissa noin kolme tuntia.
10. Irrota kakku vuoasta ja siirrä tarjoilulautaselle.
Lähteenä Kinuskikissa.
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti