keskiviikko 5. toukokuuta 2010
Minttu-valkosuklaakakku
Reetan ristiäiskakku nro 2
Mehevä suklaakakkupohja:
2 dl vehnäjauhoja
1 ½ dl perunajauhoja
3 tl leivinjauhetta
¾ tl suolaa
1 tl vaniljasokeria
1 ½ dl tummaa kaakaojauhetta
150 g voita tai margariinia
3 ½ dl sokeria
3 munaa (jos pieniä niin 4)
3 dl kädenlämpöistä maitoa
1. Voitele ja korppujauhota vuoka (halkaisija 24 cm).
2. Sekoita kuivat aineet keskenään. Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi (Viimeksi tein niin, että vatkasin puolet sokerista rasvan kanssa ja puolet kananmunien kanssa ja yhdistin sitten vaahdot. Lopputuloksena oli paremmin ja tasaisemmin kohonnut kakku.)
3. Lisää munat yksitellen (vatkaa kunnolla!).
4. Sekoita hitaalla teholla vatkaten (tai nuolijalla) joukkoon ensin reilusti jauhoja ja tämän jälkeen vuorotellen pienissä erissä loput kuivat
aineet ja kädenlämpöinen maito (lisää maitoa hitaasti pienissä erissä!).
5. Kaada taikina vuokaan.
6. Paista 175 asteessa uunin keskitasolla 50-60 minuuttia.
7. Anna seistä vuoassa n. 15 minuuttia ennen kumoamista.
Kostutus:
1dl maitoa (jos täytät vasta tarjoilupäivänä niin 1 ¼ dl)
1tl vanilijasokeria
TAI
1 ¼ dl Frezza chokomint -juomaa
Lähteenä Kinuskikissa.
Sokerikreemi:
125 g voita/margariinia
½ tl vaniljasokeria
250 g (= 4 dl) tomusokeria
1 rkl vettä
½-1 tl piparminttuaromia
1. Pehmennä margariini sähkövatkaimella notkeaksi.
2. Lisää vaniljasokeri. Mittaa tomusokeri ravistamalla mitta-astiaa, jolloin
tomusokeri menee hieman kasaan ja täydennä sitten loput tarvittavasta määrästä.
3. Sekoita tomusokeri voin joukkoon vähin erin voimakkaasti vatkaten.
4. Lisää lopuksi vesi ja vatkaa edelleen.
5. Kreemin levittäminen kakun pinnalle voi olla hankalaa sen paksuudesta johtuen. Voit lämmittää kreemiä varovaisesti mikrossa, jotta seos voin sulamisen myötä hieman pehmenee.
Lähteenä Kinuskikissa.
Täyte:
4 liivatelehteä
5 dl vispikermaa
200 g valkosuklaata
1 dl piparminttulikööriä TAI piparminttuaromia 1-1½ tl (Huom! Jos käytät aromia, jätä liivatteet pois!)
100 g maustamatonta tuorejuustoa
(vihreää ja sinistä elintarvikeväriä)
1. Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen.
2. Vatkaa kerma vaahdoksi.
3. Paloittele valkosuklaa ja sulata se mikrossa miedolla lämmöllä välillä sekoitellen. Sekoita kermavaahdon joukkoon.
4. Lämmitä piparminttulikööri kiehuvaksi ja sulata joukkoon liivatteet.
5. Yhdistä tuorejuusto ja likööri-liivateliemi. Sekoita sitten muuhun täytteeseen.
6. Värjää halutessasi täytettä vihreällä ja sinisellä elintarvikevärillä.
7. Kaada vuokaan kostutetun pohjan päälle ja hyydytä jääkaapissa.
Lähteenä Kinuskikissa.
Vaahtokarkkikuorrute MMF:
300 g vaahtokarkkeja
6 – 8 ¼ dl (360-500 g) tomusokeria
2 rkl vettä
1. Sihtaa kulhoon 4 dl tomusokeria. Heiluta mittaa niin, että tomusokeri
menee hieman kasaan ja täydennä sitten vielä sen verran, että 4 dl tulee täyteen.
2. Öljyä toinen, mikronkestävä kulho ja laita siihen vaahtokarkit.
3. Lisää vaahtokarkkien sekaan 2 rkl vettä.
4. Kuumenna vaahtokarkkeja mikroaaltouunissa (800 W) 30 sekunnin välein sekoittaen yhteensä n.1½-2 min, kunnes karkit ovat sulaneet yhtenäiseksi massaksi.
5. Mikäli haluat värjätä taikinaa, se kannattaa tehdä tässä vaiheessa.
6. Kaada vaahtismassa kulhoon tomusokerin päälle.
7. Öljyä kätesi ja vaivaa massa sekaisin tomusokerin kanssa. Massa voi olla aluksi hyvin kuumaa, joten odota tarvittaessa hetki.
8. Sihtaa joukkoon vähitellen loput tomusokerista. Taikina on valmista viimeistään silloin, kun tomusokerin vaivaaminen taikinan sisään muuttuu työlääksi tai taikina irtoaa kulhon reunoista. Hyvä taikina on pehmeää ja joustavaa (kun nostaa mötikän kämmenelle, se valuu reunoilta hitaasti alaspäin), mutta kuitenkin sen verran kiinteää, että kauliminen onnistuu. Jos taikina muuttuu murenevaiseksi tai paksuksi ennen aikojaan (tomusokeria vielä reippaasti jäljellä) laita se hetkeksi mikroon. Lämmetessään taikina pehmenee ja vaivaaminen helpottuu.
9. Kääri valmis taikina kaksinkertaiseen kelmuun ja säilytä huoneenlämmössä seuraavaan päivään (muutoin koristeet voivat kutistua). Taikina säilyy käyttökelpoisena pari viikkoa.
10. Kauli tomusokeria apuna käyttäen 2-3 mm paksuksi levyksi ja nosta kermavaahdolla tai sokerikreemillä kuorrutetun kakun päälle. Tasoita pinta päältä ja sivuilta. Leikkaa ylimääräinen kaistale pois (marsipaani)veitsellä painaen (ei vetäen!). Taikinaa työstäessäsi (esim. kaulintavaiheessa) saatat havaita, että se pakkaa vetäytymään takaisinpäin. Tätä voit ehkäistä pehmentämällä taikinaa hetken mikrossa.
Vinkki: käytä tavallisen tomusokerin tilalla mansikkatomusokeria: saat kauniin vaaleanpunaista ja mansikan makuista kuorrutetta!
Lähteenä Kinuskikissa.
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti