maanantai 12. toukokuuta 2014

Äitienpäiväkakku ja herkut

Tässä tämänvuotinen luomus, rakkaat taitelijanalut, eli tyttäret 6v. ja 4v. hoitivat kakun maalaamisen ja koristelemisen :)


Pohja:
3 munaa
1 dl sokeria
1 dl vehnäjauhoja
½ dl perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta

1. Vatkaa munat ja sokeri napakaksi vaahdoksi, kahdeksikko saa jäädä ihan selkeästi pinnalle hetkeksi.
2. Yhdistä kuivat aineet ja sekoita/kääntele rauhallisesti munasokerivaahtoon.
3. Kaada taikina voideltuun ja korppujauhotettuun vuokaan (halkaisija n.20cm).
4. Paista 175 asteessa n.25min.

Kostutus:
1-1½ dl lakkavettä (kun peset esim. siivilän jolla paseeraat lakat)

Täyte:
6 liivatelehteä
300g turkkilaista jugurttia
1,5l lakkoja

2 rkl lakkahilloa

1. Laita liivatteet kylmään veteen.
2. Paseeraa lakat (eli paina siivilän läpi, jotta saat siemenet pois).
3. Vatkaa jugurttia hieman pehmeämmäksi ja lisää lakkasose.
4. Kiehauta pieni määrä lakkavettä ja sulata liivatteet siihen (yksitellen, ei kannata antaa enää kiehua sen jälkeen kun alkaa laittaa liivatteita sekaan, heiluttele lisäksi kattilaa hieman jotta seos sekoittuu hyvin).
5. Liruta liivateseos täytteeseen hitaasti vatkaten.

Pinta:
2 dl kuohukermaa
500g valkoista vaahtokarkinmakuista sokerimassaa
Elintarvikevärejä

Kokoaminen:
1. Leikkaa jäähtynyt kakkupohja kolmeen kerrokseen.
2. Aseta alin pohja tuorekelmulla vuorattuun vuokaan (jossa paistoit pohjan, laita esim. kaksi pitkää suikaletta ristikkäin, jätä kohtalaisen pitkät päät jotta saat ne solmittua kakun päälle) ja kostuta se kevyesti lakkavedellä.
3. Sivele pohjan päälle lakkahilloa (vaikka niin paljon, ettet toiseen väliin enää laita).
4. Kaada päälle puolet täytteestä.
5. Aseta keskimmäinen pohja täytteen päälle (muista aina välillä vetää tuorekelmujen päistä jotta kelmut on kohtalaisen suorassa), kostuta hieman lakkavedellä ja laita lakkahilloa niin halutessasi.
6. Kaada päälle loput täytteestä, aseta päällimmäinen pohja kanneksi ja kostuta sitä hieman lakkavedellä.
7. Vedä tuorekelmujen päät varovasti suoremmiksi ja solmi päät yhteen (vastakkaiset kaksi), anna hyytyä jääkaapissa mieluusti yön yli.
8. Avaa tuorekelmujen solmut, kumoa kakku lautaselle, irrota vuoka ja kelmut.
9. Kauli sokerimassa ohueksi levyksi (laita alle tomusokeria).
10. Vatkaa kerma vaahdoksi ja sivele kakun pintaan, nosta päälle sokerimassa.
11. Venytä ja sivele sokerimassa jotta saat sen tasaisesti, leikkaa veitsellä ylimääräiset helmat pois (voit halutessasi pyörittää siitä pitkän pötkön ja laittaa kakun alareunaan koristeeksi kuten tässä kakussa).
12. Koristele :)





Tein myös Macaronsseja sekä aivan mahtavan ihania täytekeksejä. Keksien ohje on uusimman (5/2014) Talo&Koti-lehden välissä tulleesta Kinuskikissa-liitteestä. 





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti