perjantai 16. joulukuuta 2011

Iskän synttärikakku - Suklaa-luumu-unelma


Kuten isänpäiväkakusta saitte lukea, isäni pitää kovasti Dronningholmin mansikkahillosta. Muita suuria herkkuja ovat suklaa ja luumu :) Tässä synttärikakussa päätin siksi yhdistää nämä kaksi jälkimmäistä!

Pohja:
2 dl vehnäjauhoja
1 ½ dl perunajauhoja
3 tl leivinjauhetta
¾ tl suolaa
1 tl vaniljasokeria
1 ½ dl tummaa kaakaojauhetta
150 g voita
3 ½ dl sokeria
3 munaa (jos pieniä niin 4)
3 dl kädenlämpöistä maitoa

1. Voitele ja korppujauhota vuoka (halkaisija 24-26 cm).
2. Sekoita kuivat aineet keskenään.
3. Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi.
4. Lisää munat yksitellen.
5. Sekoita hitaalla teholla vatkaten (tai nuolijalla) joukkoon ensin reilusti jauhoja ja tämän jälkeen vuorotellen pienissä erissä loput kuivat aineet ja kädenlämpöinen maito (lisää maitoa hitaasti pienissä erissä!).
6. Kaada taikina vuokaan.
7. Paista 175 asteessa uunin keskitasolla 50-60 minuuttia.
8. Anna seistä vuoassa n. 15 minuuttia ennen kumoamista.

Kostutus:
1½-2 dl maitoa
1 tl vanilijasokeria

Täyte:
5 liivatelehteä
5 dl vispikermaa
1 prk Mascarponea
1 prk luumumarmeladia
sokeria
1 rkl vettä / luumuvettä (=luumumarmeladipurkin pesuvesi)

1. Laita liivatelehdet kylmään veteen.
2. Vaahdota kerma.
3. Sekoita vaahtoon Mascarpone ja luumumarmeladi. Lisää sokeria maun mukaan (itse en laittanut ollenkaan).
4. Kiehauta pienessä kattilassa vesi/luumuvesi, nosta liivatteet yksitellen vedestä, purista kevyesti ja sulata kattilassa (heiluta kattilaa jotta liivate leviää tasaisesti).
5. Liruta liivateliemi muuhun täytteeseen.
6. Levitä kostutettujen pohjien päälle, anna hyytyä vähintään 3 tuntia, mieluusti yön yli.

Pinta:
(Suklaaganache)
2 dl kermaa
300 g tummaa suklaata (200g Fazerin tumma, 100g 70% Marabou Premium)
n.1 rkl voita

1. Kaada kerma kattilaan ja kuumenna höyryäväksi.
2. Paloittele suklaa joukkoon ja sekoittele seosta kunnes suklaa on kokonaan sulanut.
3. Lisää voinokareet ja sekoita kiiltäväksi. Älä kiehauta ja varo suklaan palamista!
4. Jäähdyttele seosta sekoitellen vähän aikaa.
5. Kaada seosta kakun keskelle, levittele lastalla tms.
6. Kaada seosta lähelle reunaa, valuttele reunoja pitkin alas.
7. Nostele lautaselle asti valunutta seosta ylöspäin pitkin reunaa. Toista niin kauan, että seos alkaa vähän jähmettyä.
8. Vie jääkaappiin jähmettymään ennen koristeiden laittamista.

Riittää erittäin hyvin 26cm halkaisijaltaan olevan kakun kuorruttamiseen.
Mukaelma tästä. Käytetty myös Kinuskikissan ohjetta.


Koristelut jäi simppeleiksi, ei nyt oikein ole ollut inspiraatiota väkertää marsipaanista tai massasta mitään - kelpasi tämä kuitenkin ;)


Luumumousse oli oikein hyvää! Raikas kiitos Mascarponen, mutta kuitenkin luumu maistui. Ilman sokeria tein, sen verran makeutta tulee pohjasta ja kuorrutteesta :) Heh, ja kuorrutetta todellakin on, kuten kuvasta näkyy ;)

tiistai 6. joulukuuta 2011

Perinteinen piparitaikinaohje


Samalla ohjeella mennään tänäkin vuonna :)

--
Äidin vanha resepti, ollut Me Naiset -lehdessä joululiitteessä 60-luvulla, paras taikina ikinä <3

300g voita
2 dl fariinisokeria
1 dl tavallista sokeria
3 dl tummaa siirappia
3 tl pomeranssin kuoria
3 tl kanelia
2 tl neilikkaa
2 tl inkivääriä
2 munaa
2 tl soodaa
1 tl suolaa
n. 14 dl vehnäjauhoja

1. Kiehauta voi, sokerit, siirappi ja hienonnetut mausteet (jauheena määrät vähän pienempiä kuin ohjeessa mainitut).
2. Jäähdytä ja vatkaa jonkin verran (muutama minuutti).
3. Lisää jäähtyneeseen seokseen muna kerrallaan.
4. Lisää sitten vehnäjauhot, joihin on sekoitettu sooda ja suola, pienissä erissä. Varo laittamasta liikaa jauhoja, taikina halkeilee muuten kaulittaessa ja jälkimaku on jauhoinen.
Paista koekakku: tee pieni pipari ja paista 225 asteessa. Jos taikina ei leviä, ei tarvita enempää jauhoja. Jos taikina leviää paljon, lisää vähän jauhoja.
5. Lisää tarvittaessa jauhoja.
6. Anna seistä yön yli (taikina kiinteyty ja tulee paremmaksi).
7. Kauli, leivo ja paista 225 asteessa, n.5-8minuuttia (jos teet kovin ohuita, riittää 3-4min.)

Teen aina myös piparitalon sekä useamman ison sydämen, siksi teen taikinan kaksinkertaisena. Pieniä pipareita tuplataikinasta tulee silti useampi kymmenen. Mausteita ja soodaa en ihan tuplaa, muuten kyllä. Jos soodaa on liikaa, se maistuu ikävästi läpi.

--

Piparitaloon tosin en käyttänyt tänä vuonna omia kaavojani (viimevuotinen taloni), vaan löysin netistä nämä :) Kaurislapsen blogissa on lista muutamista kaavoista!

Olen aiemmin koonnut talon sulalla sokerilla, mutta nyt tein sen pikeerillä. Ihan jees, hyvin pitää, mutta maku on vähän tylsä. Koristeet teinkin perinteisesti tomusokerilla, johon lisään veden sijaan sitruunamehua tai appelsiinimehua :) Tai punaiseen anopin punaherukkamehua <3

Pikeeriohje löytyy esim. Kinuskikissalta.


Lasten oma <3
Olen nyt kahtena vuotena tehnyt varsinaisen piparitalon lisäksi lapsille oman (tai oikeammin auttanut heitä tekemään), jonka saavat rikkoa heti ;)