sunnuntai 13. marraskuuta 2011

Isänpäiväkakku


Isäni rrrrakastaa Dronningholmin mansikkahilloa.. Niinpä kun kyselin isänpäiväkakkutoiveita oli se ensimmäinen ja oikeastaan ainoa toive :D Miehelleni onneksi kävi tämä myös. Pyrin löytämään täytteeseen sopivan balanssin Dronningholmin maun ja kuitenkin tietyn raikkauden suhteen. Tässä se onnistui kivasti, maun tunnistaa hyvin, mutta ei tule yökkömakea olo :)

20 hlön kakku

Varma kakkupohja:
4 munaa
1½ dl sokeria
2 dl vehnäjauhoja
3/4 dl perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta

1. Laita munat hana-kuumaan veteen lämpiämään (jos otat ne jääkaapista).
2. Voitele ja korppujauhota vuoka (halkaisija 24cm)
3. Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi.
4. Sekoita kuivat aineet keskenään ja siivilöi ne vaahdon joukkoon varovasti sekoittaen.
5. Kaada taikina vuokaan.
6. Paista 175 asteessa kunnes kakku alkaa irrota reunoilta tai hammastikkuun ei tartu enää taikinaa (n.30min).

Lähde.

Kostutus:
3-4 dl mansikkahillovettä (Dronningholmin mansikkahilloa vähän, loput vettä).

Täyte:
5 dl vispikermaa
250 g Mascarponea
3 dl Dronningholmin mansikkahilloa
3 liivatelehteä
2 rkl mansikkahillovettä

1. Laita liivatelehdet kylmään veteen.
2. Soseuta mansikkahillo kunnolla, saa muuttua vähän vaaleammaksi.
3. Vatkaa kerma vahvaksi vaahdoksi.
4. Lisää sekaan Mascarpone ja suurin osa mansikkahillosta.
5. Kiehauta mansikkahillovesi ja lisää liivatteet yksitellen kiehuvaan veteen, purista vain kevyesti. Heiluttele kattilaa, niin liivatelehti sulaa tasaisesti.
6. Sekoita liivateseos n.desiin mansikkahilloa.
7. Liruta mansikkahillo-liivateseos täytteeseen koko ajan hitaasti sekoittaen.
8. Täytä kakku (sipaise toiseen väliin mansikkahilloa kostutuksen jälkeen ennen täytettä) ja anna hyytyä n.3h, mieluusti yön yli.

Pinta:
5 dl vispikermaa
½ dl tomusokeria (vajaa)


Halusin simppeliä koristelua :)

lauantai 12. marraskuuta 2011

Äidin lakka-kinuskikakku



Äitini täytti tänään vuosia, kyselin häneltä toiveita ja kinuskiin päätyi kuten viime vuonnakin :) Tällä kertaa ehdotin väliin lakkaa josta tiedän hänen pitävän kovasti.

Varma kakkupohja:
4 munaa
1½ dl sokeria
2 dl vehnäjauhoja
3/4 dl perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta

1. Laita munat hana-kuumaan veteen lämpiämään (jos otat ne jääkaapista).
2. Voitele ja korppujauhota vuoka (halkaisija 24cm)
3. Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi.
4. Sekoita kuivat aineet keskenään ja siivilöi ne vaahdon joukkoon varovasti sekoittaen.
5. Kaada taikina vuokaan.
6. Paista 175 asteessa kunnes kakku alkaa irrota reunoilta tai hammastikkuun ei tartu enää taikinaa (n.30min).

Lähde.

Kostutus:
3-4 dl lakkavettä (ota talteen astioista joita käytät lakkojen paseeraamiseen, huuhtele paseeratuista lakoista jne.)

Täyte:
3 dl vispikermaa
5 dl paseerattua lakkaa (1l lakkaa)
2½ dl vaahtoutuvaa vaniljakastiketta
3 rkl sokeria
7 liivatelehteä (pienempiä voi laittaa vaikka 8)
2 rkl lakkavettä

1. Paseeraa 1l lakkoja (eli survo siivilän läpi)
2. Laita liivatelehdet kylmään veteen.
3. Vatkaa kermaa kunnes se alkaa vaahtoutua, lisää sitten sekaan vaahtoutuva vaniljakastike.
4. Vatkaa seos vahvaksi vaahdoksi.
5. Lisää suurin osa lakkasoseesta vaahtoon.
6. Mausta sokerilla.
7. Kiehauta lakkavesi ja lisää liivatteet yksitellen kiehuvaan veteen, purista vain kevyesti. Heiluttele kattilaa, niin liivatelehti sulaa tasaisesti.
8. Sekoita liivateseos loppuun lakkasoseeseen.
9. Liruta lakka-liivateseos täytteeseen koko ajan hitaasti sekoittaen.
10. Täytä kakku ja anna hyytyä n.3h, mieluusti yön yli.

Pinta:
3 dl kuohukermaa
2½ dl fariinisokeria
1 rkl voita

1. Sekoita kerma ja fariinisokeri kattilassa.
2. Sekoittele lähes koko ajan kunnes alkaa kiehua.
3. Tiputa lämpöä n. asteikon puoliväliin (itsellä 9 on maksimi, tiputan 5:lle).
4. Anna kiehua välillä sekoitellen n.15-25min. Kinuski on valmista, kun tiputat sitä tipan lasiin jossa on kylmää vettä -> kinuski jää kiinteäksi tipaksi lasin pohjalle, ei sula eikä tee vedestä heti sakeaa.
5. Ota pois liedeltä, sekoita voi sekaan tarkasti.
6. Jäähdyttele hetki, levitä kakun pinnalle keskeltä aloittaen.

Pursotukset:
5 dl vispikermaa
½ dl tomusokeria (lisää kun kerma alkaa vatkaantua)

torstai 3. marraskuuta 2011

Riisimuro-valkosuklaakeksit


Eipä ole kauheasti ehtinyt leipoa... Jotain keksejä, tuttuja simppeleitä kakkuja ja siinä se. Nyt innostuin kokeilemaan uusia keksejä, kun tämä herkku tuli Pullahiiren blogissa vastaan! Riisimuroja löytyi kaapista liuta ja juuri sain seminaarin kylkiäisenä valkosuklaata :)

n.18-22kpl

120g voita
2 1/2 dl sokeria
1 kananmuna
3,5 dl vehnäjauhoja
1/2 tl soodaa
2 tl vanijasokeria
5 dl riisimuroja
100g valkosuklaata

1. Vatkaa huoneenlämpöinen voi ja sokeri vaahdoksi.
2. Lisää kananmuna joukoon hyvin sekoittaen.
3. Mittaa vehnäjauhot, sooda ja vaniljasokeri kulhoon ja sekoita hyvin sekaisin.
4. Lisää jauhot voisokeriseokseen.
5. Sekoita tasaiseksi (massa voi olla käsipelillä tehdessä aika kuivaa, itse tein yleiskoneella ja oli ihan sopivaa).
6. Rouhi veitsellä valkosuklaa pieneksi ja lisää yhdessä riisimurojen kanssa edellisiin.
7. Sekoita massa tasaiseksi.
8. Pyörittele ja puristele käsin massa palloiksi leivinpaperille.
9. Paista 175 asteessa noin 12 minuuttia. Pikkuleivät saavat olla keskeltä pehmeitä uunista pois ottaessa.
10. Anna jäähtyä, herkuttele lämpiminä kylmän maidon kanssa :)

Lähde.