tiistai 14. kesäkuuta 2011

Suklaakakku - Dinot


Lapsuudenystävän poika täyttää viisi, toiveena dinosauruksia, suklaata, suklaata ja suklaata :)

n.15hlö
Pohja:
1 dl vehnäjauhoja
0,75 dl perunajauhoja
1,5 tl leivinjauhetta
alle 0,5 tl suolaa
0,5 tl vaniljasokeria
0,75 dl tummaa kaakaojauhetta
75 g voita
1,75 dl sokeria
2 munaa (pientä)
1,5 dl kädenlämpöistä maitoa

1. Voitele ja korppujauhota vuoka (halkaisija 20cm).
2. Sekoita kuivat aineet keskenään.
3. Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi.
4. Lisää munat yksitellen.
5. Sekoita hitaalla teholla vatkaten (tai nuolijalla) joukkoon ensin reilusti jauhoja ja tämän jälkeen vuorotellen pienissä erissä loput kuivat aineet ja kädenlämpöinen maito (lisää maitoa hitaasti pienissä erissä!).
6. Kaada taikina vuokaan.
7. Paista 175 asteessa uunin keskitasolla 30 minuuttia.
8. Anna seistä vuoassa n. 15 minuuttia ennen kumoamista.

Mukaelma tästä.

Kostutus:
1 dl maitoa (ko. pohja ei tarvitse kovin paljoa kostuketta!)

Täytteet:
Suklaamousse
3 dl vispikermaa
1prk (250g) mascarponejuustoa
100g tummaa suklaata sulatettuna (50g Fazerin tumma + 50g Marabou Premium 70%)
50g maitosuklaata sulatettuna
50g tummaa suklaata rouheena (25g Fazerin tumma + 25g Marabou Premium 70%)

1. Vatkaa kerma vaahdoksi.
2. Sulata suklaa.
3. Sekoita suklaan sekaan tuorejuusto ja sokeri.
4. Yhdistä kermavaahto ja suklaaseos.
5. Lisää joukkoon suklaarouhe.

Mukaelma tästä.

Mansikkasose
200 g mansikoita
2 liivatelehteä

1. Laita liivatteet kylmään veteen n.5minuutiksi.
2. Soseuta mansikat.
3. Kiehauta pieni tilkka mansikkalientä.
4. Lisää liivatteet yksitellen kiehuvaan liemeen, heiluttele kattilaa samalla.
5. Liruta liivateseos mansikkasoseen sekaan koko ajan sekoittaen.

Kasaaminen:

1. Laita alin pohja elmukelmulla suojattuun irtopohjavuokaan (samaan jossa paistoit pohjan).
2. Kostuta pohjaa vaniljamaidolla.
3. Lisää suklaamoussea pohjan päälle.
4. Asettele seuraava pohja ja kostuta se.
5. Levitä mansikkasose pohjan päälle.
6. Lisää loput suklaamousset.
7. Asettele viimeinen pohja ja kostuta se.
8. Käännä elmukelmun helmat kakun päälle ja anna olla jääkaapissa tunti-pari.

Pinta:
100 g kermaa
200 g tummaa suklaata (125g Fazerin tumma, 75g Marabou Premium 70%)
n.1 rkl voita
(mitoitettu n.24cm halkaisijaltaan olevan kakun kuorruttamiseen)

1. Kaada kerma kattilaan ja kuumenna höyryäväksi.
2. Paloittele suklaa joukkoon ja sekoittele seosta kunnes suklaa on kokonaan sulanut.
3. Lisää voinokareet ja sekoita kiiltäväksi. Älä kiehauta ja varo suklaan palamista!
4. Jäähdyttele seosta sekoitellen vähän aikaa.
5. Kaada seosta kakun keskelle, levittele lastalla.
6. Kaada seosta lähelle reunaa, valuttele reunoja pitkin alas.
7. Nostele lautaselle asti valunutta seosta ylöspäin pitkin reunaa. Toista niin kauan, että seos alkaa vähän jähmettyä.
8. Vie jääkaappiin jähmettymään ennen koristeiden laittamista.

Mukaelma tästä. Käytetty myös Kinuskikissan ohjetta.


Tyrannosaurus jahtaa velociraptoria :)

sunnuntai 5. kesäkuuta 2011

Raparperi-valkosuklaajuustokakku


MIELETTÖMÄN HYVÄÄ!!!

Vuoan pohjalle:
n.200 g mansikoita
1.Peitä irtopohjavuoan pohja kelmulla ja sivele reunoille ruokaöljyä.
2. Halkaise/siivuta mansikat ja asettele niitä vuoan pohjalle.

Raparperikiisseli:
500 g raparperia
2 ½ dl sokeria
½ dl maissitärkkelystä

1. Kuori raparpereista ulommainen kerros ja leikkaa ne paloiksi.
2. Laita raparperit kattilaan yhdessä sokerin kanssa.
3. Keitä noin 5 minuuttia, kunnes raparperit ovat pehmenneet. (Raparpereita ei kannata keittää hajoamispisteeseen, sillä palat ovat kivoja sattumia täytteessä!)
4. Ota desilitramitalla kattilasta noin puoli desiä lientä ja sekoita siihen maissitärkkelys.
5. Kaada takaisin kattilaan ja jatka keittämistä noin minuutti.
6. Anna raparperikiisselin jäähtyä.

Täyte:
5 liivatelehteä
2 dl kuohukermaa
1 rkl vaniljasokeria
2 valkuaista
200 g valkosuklaata
200 g maustamatonta tuorejuustoa
2 rkl sitruunamehua
1 rkl vettä

1. Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen.
2. Mausta kuohukerma vaniljasokerilla ja vaahdota.
3. Erottele valkuaiset ja vatkaa kovaksi vaahdoksi.
4. Paloittele valkosuklaa ja sulata se mikrossa miedolla lämmöllä välillä sekoitellen.
5. Pehmitä tuorejuusto kulhossa vatkaimella sekoittaen ja yhdistä valkosuklaasulan kanssa.
6. Sekoita kermavaahto, valkuaisvaahto, tuorejuusto-valkosuklaaseos ja raparperikiisseli keskenään.
7. Laita sitruunamehu ja vesi kattilaan ja kuumenna kiehuvaksi.
8. Sulata joukkoon liivatteet.
9. Sekoita ohuena nauhana hitaasti vatkaten täytteeseen.
10. Nostele täyte vuokaan mansikoiden päälle.
11. Ravista vuokaa, jotta täyte asettuu mansikoiden ympärille.
12. Anna kakun hyytyä jääkaapissa kolme tuntia.

Keksipohja:
200 g dominoita
75 g voita
1. Murskaa dominot tehosekoittimessa tai kaulien.
2. Sulata voi kattilassa ja lisää joukkoon keksimurska.
3. Levitä seos hyytyneen täytteen pinnalle.
4. Irrota kakku samantien vuoasta – keksipohja halkeilee herkästi, jos se ehtii kovettua. Käytä irrottamisessa apuna ohutta, muovista lastaa ja poista sitten vuoan reunus kakun ympäriltä.
5. Laita päälle kakkulautanen ja kippaa ympäri.

Lähteenä Kinuskikissa.