tiistai 16. marraskuuta 2010

Riisisuklaat / Murosuklaat


Namia! Suklaalla maku on erilainen, ihan kiva, tummalla kaakaojauheella se perinteinen :)

100 g kookosrasvaa
½ dl tummaa kaakaojauhetta tai 75 g Fazerin sinistä
2 dl tomusokeria
2 tl vaniliinisokeria
7½ dl riisimuroja

Tummaa kaakaojauhetta

1. Sulata kookosrasva kattilassa ja anna sen hieman jäähtyä.
(Jos korvaat kaakaojauheen suklaalla, paloittele suklaa tässä välissä kuuman, sulaneen kookosrasvan sekaan ja sekoita tasaiseksi).
2. Sekoita rasvaan sihdin läpi kaakao, tomusokeri ja vaniliinisokeri.
3. Vatkaa tasaiseksi.
4. Lisää riisimurot.
5. Nostele seoksesta nokareita leivinpaperille tai jaa ne pieniin makeisvuokiin.
(Jos käytit suklaata kaakaojauheen sijaan niin ripottele pinnalle tummaa kaakaojauhetta tuomaan makua).
6. Anna kovettua kylmässä.

Lähde.

lauantai 13. marraskuuta 2010

Isänpäiväkakku - Mansikkakakku


Tällaisella juhlistettiin tupla-iskää ekaa kertaa :)

Mehevä suklaapohja:
2 dl vehnäjauhoja
1 ½ dl perunajauhoja
3 tl leivinjauhetta
¾ tl suolaa
1 tl vaniljasokeria
1 ½ dl tummaa kaakaojauhetta
150 g voita
3 ½ dl sokeria
3 munaa (jos pieniä niin 4)
3 dl maitoa

1. Voitele ja korppujauhota vuoka (halkaisija 24-26 cm).
2. Sekoita kuivat aineet keskenään.
3. Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi.
4. Lisää munat yksitellen.
5. Sekoita hitaalla teholla vatkaten (tai nuolijalla) joukkoon ensin reilusti jauhoja ja tämän jälkeen vuorotellen pienissä erissä loput kuivat
aineet ja kädenlämpöinen maito (lisää maitoa hitaasti pienissä erissä!).
6. Kaada taikina vuokaan.
7. Paista 175 asteessa 50-60 minuuttia.
8. Anna seistä vuoassa n. 15 minuuttia ennen kumoamista.

Lähteenä Kinuskikissa.

Kostutus:
1½ dl maitoa
2 tl vanilijasokeria

Täyte:
5 dl mansikkasosetta
5 liivatelehteä
3 dl kuohukermaa
1 prk Mascarpone-juustoa
(0,5 dl sokeria)

200g mansikoita

1. Laita liivatelehdet kylmään veteen.
2. Soseuta mansikat (500g).
3. Vatkaa kerma vaahdoksi.
4. Kiehauta n.½dl mansikkasosetta, purista liivatteet ja lisää yksitellen kiehuvaan soseeseen, heiluttele kattilaa jotta seos sekoittuu kunnolla.
5. Liruta liivate-soseseos muun mansikkasoseen sekaan ja sekoita.
6. Sekoita Mascarpone kermavaahtoon.
7. Sekoita liivate-mansikkasose kerma-mascarponevaahtoon. Lisää halutessasi sokeria.
7. Viipaloi puolet mansikoista kostutetun pohjan päälle ja kaada sitten puolet täytteestä mansikoiden päälle. Nosta päälle toinen kakkulevy ja toista.

Mukaelma tästä.

Pinta:
5 dl vispikermaa
2 tl vanilliinisokeria

En enää käytä vanilijakreemijauhetta vispikerman tai Flora vispin kanssa, tulee ilmakuplia ja pursotukset siten täyteen koloja. Kuohukerman kanssa jauhe tuntuu toimivan.


Tytöt olivat vallan ihania apureita koristeen suhteen, joskin nuorempi olisi mieluummin tarrannut kiinni kakun pintaan kuin painanut siihen kätensä kuvan ;)

torstai 11. marraskuuta 2010

Kermafudge


Nammmmmmm.... :)
Mutta varoitus: aivan hurjan makeita!

3 dl kuohukermaa
3 dl sokeria
2 rkl siirappia
1 rkl vanilijasokeria
50 g voita

1. Sekoita kerma, sokeri, siirappi ja vanilijasokeri teflonkattilassa.
2. Anna kiehahtaa.
3. Lisää voi.
4. Anna kiehua hiljaa kuplien, kunnes seos sakenee ja lämpötila kohoaa 116 asteeseen. Ellei sinulla ole lämpömittaria, voit tehdä kokeen tiputtamalla muutaman pisaran fudgeseosta kylmään veteen. Jos pisarat jähmettyvät, seos on sopivaa. Itsellä meni tähän vaiheeseen 50min., levy kolmosella enimmäkseen, välillä ja etenkin puolesta välistä eteenpäin nelosella. Tämä oli liian vähän, olisi pitänyt malttaa n.tunti - fudge jäi vähän turhan pehmeäksi.
5. Vatkaa seosta pari minuuttia.
6. Kaada leivinpaperilla vuorattuun vuokaan (18 x 18 cm). Nosta jääkaappiin jähmettymään.
7. Leikkaa terävällä, öljytyllä veitsellä 2 x 2 cm kokoisiksi paloiksi.

Säilytä fudgepaloja jääkaapissa.

Mukaelma tästä sekä Yhteishyvän Ruoka-lehden 12/05 vanilija-kolakuutiot -ohjeesta.

Siirapin sijaan voi käyttää hunajaa. Jos haluat lisätä esim. suklaarouhetta (200g hyvä määrä) tai hasselpähkinärouhetta (1½dl hyvä määrä), niin tee se ihan lopuksi, juuri ennen vatkaamista.

Kinuskikakku - Äidin synttärikakku


Äiti toivoi synttäreikseen kinuskikakkua! Olin ihan varma, että haluaa esim. Prinsessakakun koska rakastaa marsipaania mutta osaa se äitee näköjään yllättää :) Mutta voi jee nuo pursotukset.. Tällä kertaa tekosyynä on se, ettei ollut lapsenvahtia.. Ja tosi kaunis kinuski.. Olisi voinut jättää kuvan tietysti laittamattakin..

20hlön kakku
Varma kakkupohja:
4 munaa
1½dl sokeria
2dl vehnäjauhoja
3/4dl perunajauhoja
1tl leivinjauhetta

1. Laita munat hana-kuumaan veteen lämpiämään.
2. Voitele ja korppujauhota vuoka (24cm halkaisija)
3. Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi.
4. Sekoita kuivat aineet keskenään ja siivilöi ne vaahdon joukkoon varovasti sekoittaen.
5. Kaada taikina vuokaan.
6. Paista 175 asteessa kunnes kakku alkaa irrota reunoilta tai hammastikkuun ei tartu enää taikinaa, tällä vuoalla siihen meni n.35min.

Lähde.

Kostustus:
3 dl maitoa
1½ tl vanilijasokeria

Täyte:
3 dl kuohukermaa
2 tl vanilijasokeria
500 g baananeja viipaloituina
2-3 tl sitruunamehua

1. Vatkaa kerma vahvaksi vaahdoksi.
2. Mausta vanilijasokerilla loppuvaiheessa vatkausta.
3. Levitä kermavaahdosta puolet kostutetun pohjan päälle.
4. Lado puolet banaaniviipaleista kermavaahdon päälle.
5. Valuta sitruunamehua banaaniviipaleiden päälle (jotta ne eivät mustuisi)
6. Toista kohdat 3 - 5 toisen kerroksen kanssa.

Pinta:
2 dl kuohukermaa
2 dl fariinisokeria
2 tl voita
+
4 dl vispikermaa

1. Sekoita kattilassa kerma ja fariinisokeri.
2. Kiehauta seos.
3. Alenna lämpö keskiteholle ja keitä välillä sekoitellen 15-20 minuuttia. Huom: Tarkkaile kinuskia! Tilanteesta (kinuskin määrä, kattila, hella, säätila,
tähtien asento...) riippuen kinuski voi olla valmista jo 10 minuutissa. Jotta tiedät milloin kinuski on valmista, suorita vesilasitesti: tiputa pieni nokare
kinuskia kylmään veteen. Kaada vesi pois. Kun ehjän nokareen saa nostettua lasin pohjalta pois on kinuski valmista. Tarkat, kuvalliset ohjeet.
4. Ota kattila pois liedeltä.
5. Sekoita voi kinuskin joukkoon oikein tarkkaan (ei liian rajusti).
6. Anna jäähtyä ihan hetki, n. 5 min.
7. Kaada kinuski kakun päälle, vältä valumista reunoille.
8. Anna jäähtyä hetki.
9. Tee kermapursotukset jne. koristelut.

tiistai 9. marraskuuta 2010

Vadelma-Mascarpone-Daim-kakku


Naapurin tyttö tuli täysi-ikäiseksi :)

Mehevä suklaapohja:
2 dl vehnäjauhoja
1 ½ dl perunajauhoja
3 tl leivinjauhetta
¾ tl suolaa
1 tl vaniljasokeria
1 ½ dl tummaa kaakaojauhetta
150 g voita
3 ½ dl sokeria
3 munaa (jos pieniä niin 4
3 dl maitoa

1. Voitele ja korppujauhota vuoka (halkaisija 24-26 cm).
2. Sekoita kuivat aineet keskenään.
3. Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi.
4. Lisää munat yksitellen.
5. Sekoita hitaalla teholla vatkaten (tai nuolijalla) joukkoon ensin reilusti jauhoja ja tämän jälkeen vuorotellen pienissä erissä loput kuivat
aineet ja kädenlämpöinen maito (lisää maitoa hitaasti pienissä erissä!).
6. Kaada taikina vuokaan.
7. Paista 175 asteessa 50-60 minuuttia.
8. Anna seistä vuoassa n. 15 minuuttia ennen kumoamista.

Lähteenä Kinuskikissa.

Kostutus:
1½ dl maitoa
2 tl vanilijasokeria

Täyte:
3 dl kuohukermaa
1 prk (á 250 g) mascarpone-juustoa
½ dl sokeria
2 isoa (56 g) Daim-patukkaa
200 g suomalaisia vadelmia

1. Vatkaa kerma vaahdoksi.
2. Sekoita joukkoon mascarpone-juusto ja sokeri.
3. Rouhi Daim-patukat ja lisää täytteeseen.
4. Jatka vatkaamista, kunnes vaahto on riittävän jämäkkää.
5. Levitä kostutetun pohjan päälle.
6. Painele vadelmat täytteeseen.

Lähteenä Kinuskikissa.

Sokerikreemi:
125 g voita
½ tl vaniljasokeria
250 g (= 4 dl) tomusokeria
1 rkl vettä

1. Pehmennä voi sähkövatkaimella notkeaksi.
2. Lisää vaniljasokeri.
3. Mittaa tomusokeri ravistamalla mitta-astiaa, Jolloin tomusokeri menee hieman kasaan ja täydennä sitten loput tarvittavasta määrästä.
4. Sekoita tomusokeri voin joukkoon vähin erin voimakkaasti vatkaten.
5. Lisää lopuksi vesi ja vatkaa edelleen.

Kreemin levittäminen kakun pinnalle voi olla hankalaa sen paksuudesta johtuen. Voit lämmittää kreemiä varovaisesti mikrossa, jotta seos voin sulamisen myötä hieman pehmenee.

Lähteenä Kinuskikissa.

Pinta:
Marmoroitua marsipaania (n.700g), koristeet sokerimassan ja marsipaanin sekoitusta.

torstai 4. marraskuuta 2010

Perinteiset mokkapalat


Hieman muunnellen, mutta ei paljoa :)

Pohja:
200 g voita
1 ½ dl luomu ruokosokeria
3 munaa
1 ½ dl maitoa (käytän muuten aina luomua)
4 dl vehnäjauhoja
2 tl vanilijasokeria
2 tl leivinjauhetta

1. Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi.
2. Sekoita joukkoon munat yksitellen vatkaten.
3. Yhdistä kuivat aineet keskenään.
4. Lisää ne taikinaan vuorotellen maidon kanssa.
5. Levitä taikina pellille leivinpaperin päälle n. 30 x 30 cm kokoiseksi levyksi.
6. Paista 200 asteessa uunin keskitasolla n. 10-13 min.

Kuorrutus:
100 g voita
6½ dl tomusokeria
1 dl kahvia (vajaa desi kiehuvaa vettä + 1 tl pikakahvia)
1 rkl tummaa kaakaojauhetta (van Houten)
2 rkl tavallista kaakaojauhetta (esim. O´boy)

1. Sulata voi kattilassa.
2. Lisää muut aineet
3. Kuumenna liedellä sekoitellen, kunnes seos kiehahtaa.
4. Jäädytä kuorrutetta (vaikka kylmässä vesihauteessa jos on kiirus), kunnes se paksuuntuu. Sekoittele välillä.
5. Kaada kuorrute pohjan päälle ja tasoita lastalla.
6. Jos kuorrutetta valuu reunojen yli, kaavi sitä takaisin pohjan päälle.
7. Anna jähmettyä ja leikkaa levy paloiksi.
8. Koristele, esim. perinteisesti strösselein tai vaikkapa marsipaanikukkasin :)

Lähteenä Kinuskikissa. Mukaeltu siis tästä :)