sunnuntai 23. toukokuuta 2010

Marianne-Baileys-kakku




Pohja:
100 g kaurakeksejä
25 g voita

Pingota leivinpaperi irtopohjavuoan (halkasija 20 cm) pohjan väliin. Sivele reunoille esim. rypsiöljyä. Murskaa keksit (tehosekoittimella tai kaulimella). Sulata voi ja lisää keksimurska joukkoon. Sekoita tasaiseksi. Painele seos vuoan pohjalle.

Täyte:
2 liivatelehteä
1 dl kuohukermaa
3/4 dl tomusokeria
1½ prk Philadelphiaa
2 valkuaista
½ dl Baileys-likööriä
½ pss (75g) Marianne-crushia

Laita täytteen liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Vaahdota kerma. Lisää vaahdotuksen aikana joukkoon tomusokeri. Sekoita kermavaahtoon Philadelphia. Vatkaa valkuaiset vaahdoksi ja lisää täytteeseen. Kiehauta likööristä 1-2rkl ja sulata joukkoon liivatelehdet. Ota liedeltä ja sekoita sekaan loput likööristä. Sekoita likööri-liivateseos pienissä erissä ohuena nauhana hitaasti vatkaten täytevaahtoon. Sekoita lopuksi sekaan Marianne-crush. Kaada vuokaan ja tasoita pinta nuolijalla (täytteestä saattaa tulla löysempikin, jolloin tasoitusta ei tarvitse). Heiluta vuokaa, jotta levitysjäljet tasoittuvat. Hyydytä jääkaapissa 3 tuntia.

Kiille:
1½ liivatelehteä
½ dl tummaa kaakaojauhetta
½ dl sokeria
1½ dl maitoa

Laita kiilteen liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Mittaa kaakaojauhe, sokeri ja maito kattilaan. Kuumenna kiehuvaksi. Ota liedeltä, kun seos on tasainen. Sulata liivatelehdet suklaakastikkeeseen. Jäähdytä seos haaleaksi (kylmässä vesihauteessa jäähtyminen nopeutuu). Kaada vuokaan täytteen päälle. Hyydytä jääkaapissa 2-3 tuntia. Irrota vuoan reunus ja siirrä kakku tarjoilualustalle.

Mukaelma tästä. (koko kakku siis!)

HUOM: Jos käytät vuokaa jonka halkaisija on 24cm, niin tässä määrät:
Pohja:
200 g kaurakeksejä
50 g voita

Täyte:
4 liivatelehteä
2 dl kuohukermaa
1¼ dl tomusokeria
2 prk Philadelphiaa (tai mascarpone-juustoa)
3 valkuaista
1 dl Baileys-likööriä
1 pss (75g) Marianne-crushia

Kiille:
3 liivatelehteä
1 dl tummaa kaakaojauhetta
¾ dl sokeria
3 dl maitoa

torstai 20. toukokuuta 2010

Prinsessakakku



Karoliinan nimppareiden kunniaksi, meidän tyylin mukaisesti tietysti Mikki-koristeluin :)

Pohja:
4 kananmunaa
2 dl sokeria
1 dl vehnäjauhoja
1 dl perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta

1. Voitele ja jauhota kakkuvuoka (halkaisijaltaan max. 24 cm)
2. Vaahdota kananmunat ja sokeri.
3, Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää siivilän läpi taikinaan.
4, Sekoita taikina sileäksi ja kaada vuokaan.
5. Paista kakkua 180 asteessa, hiukan keskitasoa alempana, n. 30 min.
6. Jäähdytä.

Kostutus:
Sitruunalla maustettua vettä / sitruunamehua.

Täyte:
1 liivatelehti
3 dl maitoa
1 kananmuna
1 rkl sokeria
1 rkl perunajuhoja
1 rkl vanilliinisokeria
4 dl kuohukermaa

1. Laita liivatelehti likoamaan viideksi minuutiksi kylmään veteen.
2. Kuumenna kattilassa maito, kananmuna, sokeri ja perunajauho seosta koko ajan sekoittaen pohjaa myöten, kunnes se sakenee kiisselimäiseksi (n. 1-2min.).
3. Purista liivatelehti ja liuota se kuumaan kiisseliin.
4. Jäähdytä seosta kylmässä, kunnes se alkaa hyytyä (ripottele hieman sokeria kiisselin pintaan niin ei tule kalvoa).
5. Lisää jäähtyneeseen kiiisseliin vanilliinisokeri.
6. Vispaa kerma ja sekoita siitä reilu 3/4 kylmään täytteeseen.

Lisäksi:
1-2 dl vadelmahilloa

Täyttäminen:
1. Leikkaa kakkupohja kolmeen osaan.
2. Kostuta alin pohja sitruunavedellä ja levitä vadelmahillo tasaisesti pohjan päälle.
3. Nosta keksimmäin kakkulevy ja kostuta se sitruunamehulla.
4. Levitä vaniljakiisseli-kermavaahtoseos pohjan päälle niin että keskelle syntyy keko.
5. Nosta kansi päälle.
6. Kostuta kantta ja paina sitä lempeästi ja varovasti niin että kakusta tulee kupera.
7. Levitä loppu kermavaahto ihan ohkaiseksi kerrokseksi kakun pintaan tasoittaman mahdollisia kupruja
(liian paksu kerros sulattaa marsipaanin). HUOM: Käytä sokerikreemiä (esim: http://www.kinuskikissa.fi/?p=23) jos teet kakun valmiiksi jo aiempana päivänä, marsipaani alkaa "itkeä" reunoilta kun sen alla on kermavaahtoa).
8. Peitä kakku ja nosta viileään kostumaan muutamaksi tunniksi.

Pinta:
1 pkt marsipaania

Viimeistely:
1. Kauli marsipaani tomusokerin avulla parin-kolmen millimetrin paksuiseksi pyöreäksi levyksi. (hieman suuremmaksi kuin kakku).
2. Nosta se esim. kaulimen avulla kakun päälle. Huolehdi ettei väliin jää ilmakuplia.
3. Venytä reunoilta marsipaania hieman että saat rypyt sileäksi.
4. Leikkaa marsipaanin liepeet esim. pizzaleikkurilla.
5. Työnnä marsipaanin reuna kakun alle puhtaalla tomusokerissa kastetulla veitsellä.

Mukaelma näistä:
Ebetys (ottanut alunperin ohjeen kirjasta Sirpa Talka: Tee hyvä kakku)
ja Sekasoppa.

maanantai 17. toukokuuta 2010

Muscovado-suklaamuffinssit



Ukille nimpparilahjaksi :)

n.10kpl
1/2 dl Muscovadosokeria
2 rkl sokeria
1 muna
1/2 dl sulatettua voita
1/2 dl kermaa
1 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
(1 rkl van Houtenia)
50g tummaa suklaata
30g valkoista suklaata

Sekoita muscovadosokeri, sokeri ja muna vispilällä hyvin sekaisin, lisää sekaan sulatettu (ja jäähdytetty) voisula ja kerma, sekoita hyvin vispilällä. Sekoita vehnäjauhot ja leivinjauhe (ja van Houten niin halutessasi) keskenään ja lisää taikinaan. Rouhi sekaan suklaat. Sekoita lusikalla ja annostele vuokiin. Paista 200 asteessa n. 15 minuuttia (jos haluat sisältä vähän kosteiksi niin 10min.).

torstai 13. toukokuuta 2010

Spelttisämpylät



Pakko jakaa tämä helppo ja hyvä resepti!

12 kpl
4 dl kädenlämpöistä vettä
1 tl suolaa
1 tl sokeria
0,5 dl seesaminsiemeniä / pellavansiemeniä / tms.
7 dl Birkkalan puolikarkeita spelttijauhoja
3 dl vehnäjauhoja (tai Birkkalan ydinspelttiä)
25 g hiivaa
1 rkl öljyä

1. Sekoita suola, sokeri, siemenet, öljy ja hiiva veteen.
2. Alusta jauhot hyvin joukkoon.
3. Kohota kaksinkertaiseksi (itselläni meni n.½h-45min).
4. Vaivaa taikinasta ilmat pois, ja leivo sämpylöiksi tai leiviksi.
5. Kohota vielä kunnolla (n. vartti).
6. Paista sämpylöitä 225 kunnes ovat kauniin värisiä (n. vartti - 20min.)

Lähteenä Pakkopulla.

tiistai 11. toukokuuta 2010

Baileys-kakku



Pohja ja reunat:
235 g kaurakeksejä
125 g voita

Täyte:

4 liivatelehteä
2 dl kuohukermaa
1 ¼ dl tomusokeria
2 prk (á 250 g) mascarpone-juustoa
3 valkuaista
1 dl Baileys-likööriä

1. Peitä halkaisijaltaan 24 cm kokoisen irtopohjavuoan pohja leivinpaperilla ja sivele reunoille ruokaöljyä.
2. Murskaa kaurakeksit kaulimella tai tehosekoittimessa.
3. Sulata voi kattilassa ja sekoita joukkoon keksimurska.
4. Painele seos vuoan pohjalle ja sormilla auttaen reunoille.
5. Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen.
6. Vaahdota kerma.
7. Lisää vaahdotuksen aikana joukkoon tomusokeri.
8. Sekoita kermavaahtoon mascarpone-juusto.
9. Vatkaa valkuaiset vaahdoksi ja lisää kerma-mascarponevaahtoon.
10. Kiehauta likööri ja sulata joukkoon liivatelehdet.
11. Sekoita likööri-liivateseos pienissä erissä ohuena nauhana hitaasti vatkaten täytevaahtoon.
12. Kaada vuokaan ja tasoita pinta nuolijalla.
13. Heiluta vuokaa, jotta levitysjäljet tasoittuvat.
14. Hyydytä jääkaapissa 3 tuntia (suositus on antaa olla yön yli). Irrota sitten vuoasta ja siirrä tarjoilulautaselle.
15. Koristele hetki ennen tarjoilua.

Lähteenä Kinuskikissa.

sunnuntai 9. toukokuuta 2010

Sitruuna-vanilija-mansikkakakku


Äitienpäiväkakku :)
Pohja:
6 munaa
2dl sokeria
2dl vehnäjauhoja
1dl perunajauhoja
2tl leivinjauhetta

1. Vatkaa munien valkuaiset ja sokeri vaahdoksi.
2. Lisää keltuaiset joukkoon yksitellen.
3. Yhdistä jauhot ja leivinjauhe.
4. Siivilöi jauhot vaahtoon.
5. Sekoita varoen tasaiseksi.
6. Kaada taikina voideltuun ja korppujauhotettuun 3 litran vuokaan (halkaisija 24cm tai yli).
7. Paista 200 asteessa kypsäksi n. 35min.
8. Anna jäähtyä ja kumoa.

Mukaelma tästä.

Kostutus:
Sprite (tai sokerilla makeutettu, vedellä laimennettu sitruunamehu)

Täyte:
Sitruunakiisseli & kerma-vanilijarahka:

Sitruunakiisseli:
3 dl sokeria
1 dl vehnäjauhoja
2 dl vettä
1 ½ dl sitruunamehua (2-3 sitruunan mehu)
3 keltuaista
75 g voita (tai margariinia)

1. Mittaa täytettä varten sokeri ja vehnäjauhot kattilaan ja sekoita ne keskenään.
2. Lisää vesi ja puristettu sitruunamehu ja sekoita tasaiseksi.
3. Lisää keltuaiset ja voi.
4. Nyt vasta hellan levy päälle, kuumenna vispilällä koko ajan sekoittaen, kunnes seos pulpahtaa (anna pulpahtaa selkeästi, yksi pulpahdus ei riitä, kiisselin on oltava jämäkkää jotta se pysyy kakun välissä).
5. Anna jäähtyä kunnolla.
6. Levitä pohjan päälle.

Lähteenä Kinuskikissa.

Kerma-vaniljarahka:
4 dl kuohukermaa
2 prk (á 200 g) Valion vaniljarahkaa
½ dl vaniljakreemijauhetta TAI n.1/4dl Vanhan ajan vanilijakastike -jauhetta

Vatkaa kerma vaahdoksi. Sekoita joukkoon vaniljarahka ja vaniljakreemijauhe. Levitä kiisselin päälle.

HUOM: Kumpaankin voi laittaa yhden liivatteen sekaan jos pelkää ettei tule tarpeeksi jämäkkää

Lähteenä Kinuskikissa.

Pinta:
4–5 dl vispikermaa
1–1 1/2 dl tomusokeria
2 rkl vaniljasokeria

1. Vatkaa kerma vaahdoksi.
2. Lisää tomusokeri ja vanilijasokeri.
3. Levitä / pursottele kakun päälle.

Hyytelösokeri:

2 dl vettä
1 dl hyytelösokeria

1. Kiehauta vesi kattilassa hyytelösokeria varten.
2. Lisää hyytelösokeri kiehautettuun veteen koko ajan sekoittaen. Kuumenna hyytelösokeriliemi vielä, mutta älä keitä.
3. Nosta kattila pois liedeltä ja anna jäähtyä hetki koko ajan sekoittaen, ettei liemen päälle tule kalvoa.
4. Levitä hyytelösokeri pullasudilla mansikoiden päälle.

Lähteenä Pullahiiri.

keskiviikko 5. toukokuuta 2010

Maailman helpoimmat muffinssit



n.10kpl

1/2 dl sokeria
1 muna
1/2 dl sulatettua voita
1/2 dl maitoa
1 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 tl vanilliinisokeria
1 dl pakastemustikoita / muita marjoja / suklaarouhetta (kannattaa jättää isompiakin paloja sekaan, ne on herrrrkullisia :) Suklaarouhetta olen laittanut n.1½dl, ja esim. kolmella eri suklaalla.
Päälle voi laittaa maun mukaan esim. mantelilastuja

1. Voitele muffinipellin kolot huolellisesti öljyllä TAI käytä muffinssivuokia.
2. Sekoita sokeri, muna, sulatettu ja jäähdytetty rasvasula ja maito keskenään.
3. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää taikinaan. HUOM: Jos teet suklaamuffinsseja niin laita taikinan sekaan van Houtenia 1 rkl. Ja jos teet mansikkamuffinsseja, niin taikinan sekaan voi laittaa mansikkajauhetta, n.2rkl.
4. Laita lopuksi joukkoon jäiset pakastemustikat / muut marjat / suklaarouhe.
5. Nostele taikinaa kahdella lusikalla muffinipellin koloihin. Jätä kohoamisvaraa.
6. Paista 200 asteessa noin 15 minuuttia.

Taikinan tekemiseen menee n. vartti, eli puolessa tunnissa ja pelkän kulhon+lusikan avulla saa herkkuja aikaan :) Olen tehnyt mustikka-version sekä kahta suklaata rouheena -version, molemmat herkullisia!

Enemmän tai vähemmän mukaelma tästä.

Mansikkakermakakku


Matin synttärikakku :)
Synttärisankari tilasi mansikkakermakakun, saamansa piti!

Pohja:
6 munaa
2dl sokeria
2dl vehnäjauhoja
1dl perunajauhoja
2tl leivinjauhetta

1. Vatkaa munien valkuaiset ja sokeri vaahdoksi.
2. Lisää keltuaiset joukkoon yksitellen.
3. Yhdistä jauhot ja leivinjauhe.
4. Siivilöi jauhot vaahtoon.
5. Sekoita varoen tasaiseksi.
6. Kaada taikina voideltuun ja jauhotettuun 3 litran vuokaan (halkaisija 24cm tai yli).
7. Paista 200 asteessa kypsäksi n. 35min.
8. Anna jäähtyä ja kumoa.

Mukaelma tästä.

Kostutus:
1-1½dl Maitoa
1½-2tl Vanilijasokeria
TAI
1 1/2–2 dl laimennettua omenamehua

Täyte:

(Mansikkamousse)
6 dl vispikermaa
1 litra (n. 500 g) mansikoita
4 liivatelehteä
tilkka vettä
n. 1 1/2 dl tomusokeria
n. 2 rkl vaniljasokeria

1. Liota liivatteet kylmässä vedessä.
2. Kuumenna vesi kiehuvaksi ja laita liotetut liivatteet siihen.
3. Lisää liivateseos ohuena nauhana mansikkasurvoksen joukkoon koko ajan sekoittaen.
4. Vatkaa kerma vaahdoksi.
5. Lisää vatkattu kerma mansikkaseokseen ja sekoita tasaiseksi mousseksi.
6. Täytä kakku kostuteetujen pohjien päälle irtopohjavuokaan.
7. Suojaa kakku ja anna jähmettyä jääkaapissa yön yli.

Koristele kakku kermavaahdolla ja tuoreilla mansikoilla. Levittäessä kerman menekki on vähäisempää kuin pursottaessa.

Lähteenä Pullahiiri.

Koristelu:
4–5 dl vispikermaa
1–1 1/2 dl tomusokeria
2 rkl vaniljasokeria

Hyytelösokeri:

2 dl vettä
1 dl hyytelösokeria

1. Kiehauta vesi kattilassa hyytelösokeria varten.
2. Lisää hyytelösokeri kiehautettuun veteen koko ajan sekoittaen. Kuumenna hyytelösokeriliemi vielä, mutta älä keitä.
3. Nosta kattila pois liedeltä ja anna jäähtyä hetki koko ajan sekoittaen, ettei liemen päälle tule kalvoa.
4. Levitä hyytelösokeri pullasudilla mansikoiden päälle.

Lähteenä Pullahiiri.

Koristeina ihan itte väännetyt sokerimassakukkaset :)

Sitruuna-appelsiini-juustokakku



Brownies-pohja:
125g voita
75g tummaa suklaata
2dl sokeria
hyppysellinen suolaa
1tl vaniljasokeria
2 kananmunaa
2dl vehnäjauhoja

Kostutus:

1/4 - ½dl appelsiinimehua

1. Laita irtopohjavuokaan (halk. 24cm) leivinpaperi. Voitele reunuksen alaosa margariinilla/voilla/öljyllä.
2. Sulata voi. Lisää suklaapalat voisulaan. Sekoita tasaiseksi.
3. Lisää sokeri, suola ja vaniljasokeri.
4. Sekoita munat joukkoon.
5. Lisää vehnäjauhot.
6. Kaada taikina vuokaan.
7. Paista 175 asteessa 15 minuuttia. Anna jäähtyä.
8. Imeytä pohjaan kostuke.

Lähteenä Kinuskikissa.

Täyte:
5 liivatelehteä
4 dl kuohukermaa
400 g sitruunatuorejuustoa (Sunnuntai)
¾ dl sokeria
½ dl sitruunamehua

1. Laita täytteen liivatelehdet likoamaan kylmään veteen.
2. Vatkaa kerma vaahdoksi.
3. Lisää joukkoon sitruunatuorejuusto ja sokeri.
4. Kuumenna sitruunamehu kiehuvaksi ja sulata siihen liivatteet. Sekoita täytteeseen. Kaada vuokaan.
5. Anna hyytyä jääkaapissa n. 3 tuntia

Lähteenä Kinuskikissa.

Olen tehnyt täytteen appelsiinituorejuusto+appelsiinimehu-versiona sekä sitruunatuorejuusto+sitruunamehu-versiona - aivan mielettömän hyviä molemmat!

Kiille:
3 liivatelehteä
3dl appelsiinimehua (n. 3 appelsiinia)
½dl sitruunamehua
1rkl sokeria

1. Laita kiillettä varten liivatelehdet likoamaan.
2. Purista appelsiineista mehu. Lisää sitruunamehuun.
3. Mittaa kattilaan 1 dl appelsiini-sitruunamehua ja sokeri. Kiehauta.
4. Sulata joukkoon liivatelehdet.
5. Yhdistä kuuma liivateseos mehun kanssa ja anna jäähtyä haaleaksi. Kaada täytteen päälle.
6. Anna hyytyä jääkaapissa 3 tuntia.
7. Irrota reunus ja laita tarjolle.

Lähteenä Kirsi-Maria.

Minttu-valkosuklaakakku


Reetan ristiäiskakku nro 2
Mehevä suklaakakkupohja:
2 dl vehnäjauhoja
1 ½ dl perunajauhoja
3 tl leivinjauhetta
¾ tl suolaa
1 tl vaniljasokeria
1 ½ dl tummaa kaakaojauhetta
150 g voita tai margariinia
3 ½ dl sokeria
3 munaa (jos pieniä niin 4)
3 dl kädenlämpöistä maitoa

1. Voitele ja korppujauhota vuoka (halkaisija 24 cm).
2. Sekoita kuivat aineet keskenään. Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi (Viimeksi tein niin, että vatkasin puolet sokerista rasvan kanssa ja puolet kananmunien kanssa ja yhdistin sitten vaahdot. Lopputuloksena oli paremmin ja tasaisemmin kohonnut kakku.)
3. Lisää munat yksitellen (vatkaa kunnolla!).
4. Sekoita hitaalla teholla vatkaten (tai nuolijalla) joukkoon ensin reilusti jauhoja ja tämän jälkeen vuorotellen pienissä erissä loput kuivat
aineet ja kädenlämpöinen maito (lisää maitoa hitaasti pienissä erissä!).
5. Kaada taikina vuokaan.
6. Paista 175 asteessa uunin keskitasolla 50-60 minuuttia.
7. Anna seistä vuoassa n. 15 minuuttia ennen kumoamista.

Kostutus:
1dl maitoa (jos täytät vasta tarjoilupäivänä niin 1 ¼ dl)
1tl vanilijasokeria
TAI
1 ¼ dl Frezza chokomint -juomaa

Lähteenä Kinuskikissa.

Sokerikreemi:
125 g voita/margariinia
½ tl vaniljasokeria
250 g (= 4 dl) tomusokeria
1 rkl vettä
½-1 tl piparminttuaromia

1. Pehmennä margariini sähkövatkaimella notkeaksi.
2. Lisää vaniljasokeri. Mittaa tomusokeri ravistamalla mitta-astiaa, jolloin
tomusokeri menee hieman kasaan ja täydennä sitten loput tarvittavasta määrästä.
3. Sekoita tomusokeri voin joukkoon vähin erin voimakkaasti vatkaten.
4. Lisää lopuksi vesi ja vatkaa edelleen.
5. Kreemin levittäminen kakun pinnalle voi olla hankalaa sen paksuudesta johtuen. Voit lämmittää kreemiä varovaisesti mikrossa, jotta seos voin sulamisen myötä hieman pehmenee.

Lähteenä Kinuskikissa.

Täyte:
4 liivatelehteä
5 dl vispikermaa
200 g valkosuklaata
1 dl piparminttulikööriä TAI piparminttuaromia 1-1½ tl (Huom! Jos käytät aromia, jätä liivatteet pois!)
100 g maustamatonta tuorejuustoa
(vihreää ja sinistä elintarvikeväriä)

1. Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen.
2. Vatkaa kerma vaahdoksi.
3. Paloittele valkosuklaa ja sulata se mikrossa miedolla lämmöllä välillä sekoitellen. Sekoita kermavaahdon joukkoon.
4. Lämmitä piparminttulikööri kiehuvaksi ja sulata joukkoon liivatteet.
5. Yhdistä tuorejuusto ja likööri-liivateliemi. Sekoita sitten muuhun täytteeseen.
6. Värjää halutessasi täytettä vihreällä ja sinisellä elintarvikevärillä.
7. Kaada vuokaan kostutetun pohjan päälle ja hyydytä jääkaapissa.

Lähteenä Kinuskikissa.

Vaahtokarkkikuorrute MMF:
300 g vaahtokarkkeja
6 – 8 ¼ dl (360-500 g) tomusokeria
2 rkl vettä

1. Sihtaa kulhoon 4 dl tomusokeria. Heiluta mittaa niin, että tomusokeri
menee hieman kasaan ja täydennä sitten vielä sen verran, että 4 dl tulee täyteen.
2. Öljyä toinen, mikronkestävä kulho ja laita siihen vaahtokarkit.
3. Lisää vaahtokarkkien sekaan 2 rkl vettä.
4. Kuumenna vaahtokarkkeja mikroaaltouunissa (800 W) 30 sekunnin välein sekoittaen yhteensä n.1½-2 min, kunnes karkit ovat sulaneet yhtenäiseksi massaksi.
5. Mikäli haluat värjätä taikinaa, se kannattaa tehdä tässä vaiheessa.
6. Kaada vaahtismassa kulhoon tomusokerin päälle.
7. Öljyä kätesi ja vaivaa massa sekaisin tomusokerin kanssa. Massa voi olla aluksi hyvin kuumaa, joten odota tarvittaessa hetki.
8. Sihtaa joukkoon vähitellen loput tomusokerista. Taikina on valmista viimeistään silloin, kun tomusokerin vaivaaminen taikinan sisään muuttuu työlääksi tai taikina irtoaa kulhon reunoista. Hyvä taikina on pehmeää ja joustavaa (kun nostaa mötikän kämmenelle, se valuu reunoilta hitaasti alaspäin), mutta kuitenkin sen verran kiinteää, että kauliminen onnistuu. Jos taikina muuttuu murenevaiseksi tai paksuksi ennen aikojaan (tomusokeria vielä reippaasti jäljellä) laita se hetkeksi mikroon. Lämmetessään taikina pehmenee ja vaivaaminen helpottuu.
9. Kääri valmis taikina kaksinkertaiseen kelmuun ja säilytä huoneenlämmössä seuraavaan päivään (muutoin koristeet voivat kutistua). Taikina säilyy käyttökelpoisena pari viikkoa.
10. Kauli tomusokeria apuna käyttäen 2-3 mm paksuksi levyksi ja nosta kermavaahdolla tai sokerikreemillä kuorrutetun kakun päälle. Tasoita pinta päältä ja sivuilta. Leikkaa ylimääräinen kaistale pois (marsipaani)veitsellä painaen (ei vetäen!). Taikinaa työstäessäsi (esim. kaulintavaiheessa) saatat havaita, että se pakkaa vetäytymään takaisinpäin. Tätä voit ehkäistä pehmentämällä taikinaa hetken mikrossa.

Vinkki: käytä tavallisen tomusokerin tilalla mansikkatomusokeria: saat kauniin vaaleanpunaista ja mansikan makuista kuorrutetta!

Lähteenä Kinuskikissa.

Vadelma-Mascarpone-Daim-kakku


Reetan ristiäiskakku nro 1
Mehevä suklaakakkupohja:
2 dl vehnäjauhoja
1 ½ dl perunajauhoja
3 tl leivinjauhetta
¾ tl suolaa
1 tl vaniljasokeria
1 ½ dl tummaa kaakaojauhetta
150 g voita tai margariinia
3 ½ dl sokeria
3 munaa (jos pieniä niin 4)
3 dl kädenlämpöistä maitoa

1. Voitele ja korppujauhota vuoka (halkaisija 24 cm).
2. Sekoita kuivat aineet keskenään. Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi (Viimeksi tein niin, että vatkasin puolet sokerista rasvan kanssa ja puolet kananmunien kanssa ja yhdistin sitten vaahdot. Lopputuloksena oli paremmin ja tasaisemmin kohonnut kakku.)
3. Lisää munat yksitellen (vatkaa kunnolla!).
4. Sekoita hitaalla teholla vatkaten (tai nuolijalla) joukkoon ensin reilusti jauhoja ja tämän jälkeen vuorotellen pienissä erissä loput kuivat
aineet ja kädenlämpöinen maito (lisää maitoa hitaasti pienissä erissä!).
5. Kaada taikina vuokaan.
6. Paista 175 asteessa uunin keskitasolla 50-60 minuuttia.
7. Anna seistä vuoassa n. 15 minuuttia ennen kumoamista.

Kostutus:
1dl maitoa (jos täytät vasta tarjoilupäivänä niin 1 ¼ dl)
1tl vanilijasokeria
TAI
1 ¼ dl Frezza chokomint -juomaa

Lähteenä Kinuskikissa.

Sokerikreemi:
125 g voita/margariinia
½ tl vaniljasokeria
250 g (= 4 dl) tomusokeria
1 rkl vettä

1. Pehmennä margariini sähkövatkaimella notkeaksi.
2. Lisää vaniljasokeri. Mittaa tomusokeri ravistamalla mitta-astiaa, jolloin
tomusokeri menee hieman kasaan ja täydennä sitten loput tarvittavasta määrästä.
3. Sekoita tomusokeri voin joukkoon vähin erin voimakkaasti vatkaten. '
4. Lisää lopuksi vesi ja vatkaa edelleen.
5. Kreemin levittäminen kakun pinnalle voi olla hankalaa sen paksuudesta johtuen. Voit lämmittää kreemiä varovaisesti mikrossa, jotta seos voin sulamisen myötä hieman pehmenee.

Lähteenä Kinuskikissa.

Täyte:
3 dl kuohukermaa
1 prk (á 250 g) mascarpone-juustoa
½ dl sokeria
1 iso (56 g) Daim-patukka
150-200g suomalaisia vadelmia

1. Vatkaa kerma vaahdoksi.
2. Sekoita joukkoon mascarpone-juusto ja sokeri.
3. Rouhi Daim-patukka ja lisää täytteeseen.
4. Jatka vatkaamista, kunnes vaahto on riittävän jämäkkää.
5. Levitä kostutetun pohjan päälle.

Lähteenä Kinuskikissa.

Vaahtokarkkikuorrute MMF:
300 g vaahtokarkkeja
6 – 8 ¼ dl (360-500 g) tomusokeria
2 rkl vettä

1. Sihtaa kulhoon 4 dl tomusokeria. Heiluta mittaa niin, että tomusokeri
menee hieman kasaan ja täydennä sitten vielä sen verran, että 4 dl tulee täyteen.
2. Öljyä toinen, mikronkestävä kulho ja laita siihen vaahtokarkit.
3. Lisää vaahtokarkkien sekaan 2 rkl vettä.
4. Kuumenna vaahtokarkkeja mikroaaltouunissa (800 W) 30 sekunnin välein sekoittaen yhteensä n.1½-2 min, kunnes karkit ovat sulaneet yhtenäiseksi massaksi.
5. Mikäli haluat värjätä taikinaa, se kannattaa tehdä tässä vaiheessa.
6. Kaada vaahtismassa kulhoon tomusokerin päälle.
7. Öljyä kätesi ja vaivaa massa sekaisin tomusokerin kanssa. Massa voi olla aluksi hyvin kuumaa, joten odota tarvittaessa hetki.
8. Sihtaa joukkoon vähitellen loput tomusokerista. Taikina on valmista viimeistään silloin, kun tomusokerin vaivaaminen taikinan sisään muuttuu työlääksi tai taikina irtoaa kulhon reunoista. Hyvä taikina on pehmeää ja joustavaa (kun nostaa mötikän kämmenelle, se valuu reunoilta hitaasti alaspäin), mutta kuitenkin sen verran kiinteää, että kauliminen onnistuu. Jos taikina muuttuu murenevaiseksi tai paksuksi ennen aikojaan (tomusokeria vielä reippaasti jäljellä) laita se hetkeksi mikroon. Lämmetessään taikina pehmenee ja vaivaaminen helpottuu.
9. Kääri valmis taikina kaksinkertaiseen kelmuun ja säilytä huoneenlämmössä seuraavaan päivään (muutoin koristeet voivat kutistua). Taikina säilyy käyttökelpoisena pari viikkoa.
10. Kauli tomusokeria apuna käyttäen 2-3 mm paksuksi levyksi ja nosta kermavaahdolla tai sokerikreemillä kuorrutetun kakun päälle. Tasoita pinta päältä ja sivuilta. Leikkaa ylimääräinen kaistale pois (marsipaani)veitsellä painaen (ei vetäen!). Taikinaa työstäessäsi (esim. kaulintavaiheessa) saatat havaita, että se pakkaa vetäytymään takaisinpäin. Tätä voit ehkäistä pehmentämällä taikinaa hetken mikrossa.

Vinkki: käytä tavallisen tomusokerin tilalla mansikkatomusokeria: saat kauniin vaaleanpunaista ja mansikan makuista kuorrutetta!

Lähteenä Kinuskikissa.

Reetan rotinakakku / Mansikkakakku


Pakkasesta Mikki&Minni-kakuista jääneet osat ja päälle Matin kanssa laitettiin vispiä ja mansikoita, lisäksi tein nopsasti pari sokerikuorrute-sydäntä, joten ei ollut iso vaiva :)

Mikki & Minni -mansikkakakut


Karoliinan 2-vuotissynttärikakut <3 br="">
Naamat 6 munan pohjat, korvat n.2 munan pohjat / korva. Kostutettu Spritellä, väleissä mansikka-rahka-vispikerma-liivate-soossia, päällä banaanisosetta, kuorrutettu sveitsiläisellä marenkikreemillä, musta pinta marsipaania, naamat rakennettu eri värisillä sokerikuorrutteilla.

Sveitsiläinen marenkikreemi:


100g valkuaista (n. 3 munaa)
200g sokeria
300g suolatonta voita

1. Lämmitä vesihauteessa valkuaiset ja sokeri, kunnes sokeri on liuennut kokonaan.
2. Vaahdota kokoajan vispilällä.
3. Kun sokeri on liuennut siirrä massa tehosekoittimeen ja vaahdota kunnes marenki on kovaa.
4. Lisää huoneenlämpöinen suolaton voi erissä ja jatka vaahdottamista kunnes kreemi on tasaista. Voit maustaa kreemin halutessasi vaikka sitruunanmehulla, vaniljalla tms

Lähteenä KatrinKakku

Uusi blogi aloitettu!

Ystävieni innoittamana täältä löytyvät jatkossa leipomukseni :)